Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne otkupljuju mu mlijeko

Očajni mljekar: 'Izgubljen sam i stjeran uz zid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dva mjeseca u hrvatskom su mlijeku otkrivene nedopuštene razine aflatoksina. Tri najveće tvornice mlijeka obustavile su otkup s više od 600 farmi u Istočnoj Hrvatskoj. Intervenirala je država. Farmeri su dobili zamjensku hranu, bez aflatoksina.

Nešto malo više od polovice farmi, točno 58 posto farmi, ponovno ima mlijeko s dopuštenim razinama aflatoksina. Njihovo mlijeko se otkupljuje. Ostali, na žalost, opet bacaju svoje mlijeko. Neispravno mlijeko više se ne odvozi u bio-plinska postrojenja. Farmeri koji nisu uspjeli spustiti razinu aflatoksina na rubu su izdržljivosti. Oni već 2 mjeseca rade bez plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza sektora Ministarstvo: Akcija odvoza mlijeka je počela! Mljekari: Cisterne nisu stigle na farme Slika nije dostupna Skupi dodaci za prehranu krava Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka! Evo kolika je cijena opstanka!

Duško Latinović 52. dan od pojave aflatoksina baca mlijeko sa svoje farme. U septičku jamu svakoga dana baci dvije i pol tisuće kuna. 'Izgubljen i stjeran uz zid. Od ove farme ovisi 10-15 osoba', kazao je.

Više od mjesec dana Duško hrani krave točno onako kako su propisali stručnjaci ministarstva poljoprivrede. No, razina aflatoksina u njegovu mlijeku se ne spušta. 'Dobili smo zamjensku hranu, kupili mikofiksatore i krenuli s tim, Ništa se nije mijenjalo i dalje je sve isto. Ne znamo više dokle će nas to dovesti. Jednostavno, nemamo više recept', požalio se Duško.

>> Ministarstvo: Akcija odvoza mlijeka je počela! Mljekari: Cisterne nisu stigle na farme

Mlijeko se još uvijek ne otkupljuje s više od 100 slavonskih farmi. 'Na žalost pojavljuju se novi slučajevi ili se povraćaju oni koji su ušli nakon prvog slučaja u proizvodnju, odnosno preradu njihovo mlijeko, pa su opet dobili zabranu', kazao je Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje.

Ovih dana na selo je stigao novi naputak ministarstva poljoprivrede. Za kilogram ispravne krmne smjese seljaci moraju dati 4 kilograma svoga neispravnog kukuruza. 'Taj akcijski plan Ministarstva poljoprivrede nama proizvođačima mlijeka ide samo na štetu, a nikako da oni nama pomažu', dodao je Laslo.

Farmerima pred bankrotom nije do smijeha. Nije lako hraniti krave i bacati mlijeko. Farmerima se čak prijeti i službenom zabranom otkupa mlijeka. Naime, najavljeno je da će sve one koji nisu uspjeli spustiti razinu aflatoksina posjetiti veterinarska inspekcija. Ako u roku od dva do tri tjedna ne spuste razine aflatoksiona, prijeti im službena zabrana otkupa mlijeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene