Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povučeno s tržišta

U BiH pronašli aflatoksin u mlijeku hrvatskih proizvođača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon testiranja uzoraka u veterinarskoj stanici u Sarajevo, otkriven je aflatoksin u mlijeku nekoliko proizvođača, uključujući i Vindije te Megglea iz Hrvatske.

U šest uzoraka prerađenog i sirovog mlijeka analiziranih prošlog tjedna u laboratoriju veterinarske stanice u Sarajevu pronađeni su tragovi aflatoksina, a riječ je o mlijeku domaćih, ali i proizvođača iz Hrvatske, javili su u ponedjeljak bosanskohercegovački mediji.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Uprava za inspekcijske poslove Sarajevske županije potvrdila je kako su uzeti uzorci iz ukupno 56 pošiljki mlijeka koje su dopremljene radi prodaje ili dalje prerade, a u šest slučajeva utvrđeno je zagađenje aflatoksinom M1.

>> Jakovina izgubio živce: 'Gospodo, mogli ste nas na vrijeme obavijestiti!'

Među njima su dva mlijeka hrvatskih proizvođača: "Vindijino" s 1,5 posto mliječne masti i rokom trajanja do 18. svibnja 2013. godine i trajno mlijeko "Vita" što ga proizvodi "Meggle Hrvatska" i čiji je rok trajanja do 22. svibnja ove godine.

Pojačana koncentracija otrova iz plijesni pronađena je i mlijeku "Dar prirode" mljekare iz Tuzle te u dva mlijeka kojega je preradila mljekara "Meggle BiH" dok je u jednom uzorku mljekare "Inmer" iz Gradačca prisutnost aflatoksina bila neznatna.

Analizirano je i šesnaest uzoraka sirovog mlijeka koje se doprema na predaju u sarajevsku mljekaru "Milkos", a njih četiri sadržavali su pojačanu koncentraciju aflatoskina.

Sporne pošiljke prerađenog mlijeka povučene su iz prodaje, a privremeno je bio zabranjen i otkup sirovog mlijeka s farmi na kojima se koristila stočna hrana koja je izvor zagađenja aflatoksinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene