Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE KIŠOVITIJE

Dnevnik Nove TV donosi dugoročnu vremensku prognozu za jesen: Meteorolog Nikola Vikić Topić otkriva što nas čeka u predstojećim tjednima

Dugoročna prognoza za jesen - 1
Dugoročna prognoza za jesen - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dugoročna prognoza za jesen - 1 Dugoročna prognoza za jesen - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dugoročna prognoza za jesen - 2 Dugoročna prognoza za jesen - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dugoročna prognoza za jesen - 3 Dugoročna prognoza za jesen - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dugoročna prognoza za jesen - 4 Galerija 1/4 >>
Ova će jesen u Hrvatskoj biti toplija od prosjeka, najavio je meteorolog Nikola Vikić Topić u Dnevniku Nove TV u dugoročnoj vremenskoj prognozi.

"Za jesen su karakteristični sve hladniji i kraći dani. Svijetli dio dana, u jesen se skrati otprilike sat i pol svaki mjesec, pa ćemo tako s ovih 12 sati dnevnog svjetla koliko imamo sada, pasti na manje od devet sati, koliko ćemo imati krajem studenog", najavio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za jesen.

Još uvijek nije ukinuto pomicanje sata, pa ćemo krajem listopada još jednom vratiti satove unatrag. Tu noć ćemo spavati jedan sat dulje, ali će nam sunce od tog dana zalaziti jedan sat ranije, već prije 17 sati.

U jesen, na obali imamo sve češću kišu i sve veće količine kiše. Svaki sljedeći mjesec kišnih dana u Splitu ima više, dakle - sve je veća vjerojatnost za kišu - u studenome i prosincu, pada gotovo svaki drugi dan.

Na kopnu se pak sve češće javljaju magle. U Zagrebu u rujnu prosječno imamo tri dana s maglom, u listopadu sedam, u studenom devet, a u prosincu 11.

Jutra su i sve hladnija, što potvrđuje broj dana s temperaturom ispod nule u Zagrebu. U studenom je otprilike svaki treći dan s minusima, a u prosincu ih je više od polovine.

Takva je uobičajena jesen u Hrvatskoj. No što je s ovogodišnjom? Rujan je već sad na kopnu kišovit. Palo je znatno više kiše nego što je uobičajeno, a idući će tjedan pasti još.

Zbog toga ćemo u listopadu imati češće magle. Ipak, one tad još nisu dugotrajne.

Većinom se raziđu do 11 sati, pa ćemo nakon magli, imati sunčana, ali i toplija poslijepodneva od prosjeka.

I pred Jadranom je jedan topliji, ali promjenjiviji listopad, što znači da je povećana vjerojatnost za jugo i kišu.

U studenom je još veća vjerojatnost za češću i obilniju kišu na Jadranu. Studeni je na obali inače najkišniji mjesec u godini, a ove bi godine moglo biti još više kiše nego što je uobičajeno - i to, uz nekoliko jače izraženih kišnih epizoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremenska prognoza Pripremite topliju odjeću, stiže novo pogoršanje vremena: Meteorolog otkriva gdje će se najviše osjetiti

Tome će pridonijeti i toplo more koje je povoljno za nastanak jesenskih nevera.

Na kopnu će studeni biti topliji od prosjeka, ali po oborini "normalniji", što bi značilo pojavu kiše otprilike svaki treći dan.

Vjerojatnost za jesenski snijeg je mala i rezervirana je uglavnom za planine, kao i inače u našim krajevima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Hladnije od prosjeka: Meteorolog otkriva dokad će se zadržati niske temperature

"Ova će jesen u Hrvatskoj biti toplija od prosjeka, što je dobra vijest s obzirom na sve više cijene energenata i sezonu grijanja koja počinje. Uz to, na obali će biti kišovitije, dok će na kopnu biti češćih magli, pa i zbog jednog i zbog drugog treba biti oprezniji u prometu…", zaključio je meteorolog Nikola Vikić Topić.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene