Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao na jugu Hrvatske

Zar je moguće? Nitko ne želi plaću od najmanje 12.000 kuna, osiguran stan i mogućnost dodatne zarade

Usprkos dobrim uvjetima, Dubrovniku fali pedijatara (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Usprkos dobrim uvjetima, Dubrovniku fali pedijatara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Usprkos dobrim uvjetima, Dubrovniku fali pedijatara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Usprkos dobrim uvjetima, Dubrovniku fali pedijatara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Usprkos dobrim uvjetima, Dubrovniku fali pedijatara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Dom Zdravlja Dubrovnik traži pedijatra, a uvjeti su i više nego sjajni, no još se nitko nije javio. Jedan od razloga svakako je što i u cijeloj Hrvatskoj nedostaje oko 50 pedijatara, a brojni će uskoro u mirovinu. To će stvoriti još veći nedostatak u idućim godinama.

Dubrovnik traži pedijatra - minimalna plaća 12 tisuća kuna, osiguran stan i mogućnost dodatne zarade.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

"Minimalna plaća je 12 tisuća kuna, što je preko onoga što pedijatri uobičajeno dobivaju po uredbi koja je propisana zakonom. Osiguravamo odgovarajući stan, s obzirom na to dolazi li s obitelji ili je samac, dok god traje radni odnos. Otvorene ruke za ugovaranje bilo kakvih dodatnih radova u svim zdravstvenim ustanovama u našoj županiji", kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Krajnji jug muči se s nedostatkom svih specijalizacija, samo u dubrovačkoj bolnici nedostaje 25 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara.

Na području Dubrovnika već je nekoliko pedijatara koji imaju slične uvjete. Pedijatrica Goradana Mičunović iz Kotora iz Crne Gore došla je prije tri godine. Tamo su, kaže, plaće i upola manje.

"Ne brinem o tome da ću stan u toku sezone morati napustiti. Ostajem do daljnjega dok bude potreba ove službe. Mislim da su uvjeti izuzetni za današnje prilike i za plaće u regionu", kaže Mičunović.

U cijeloj zemlji nedostaje 50 pedijatara. Prosječna starost je 50 godina, a čak 50 posto ih radi izvan mjesta rođenja.

"Kod nas je situacija da su specijalizacije za pedijatre kasnile. Imamo jednu veliku rupu kao i u još mnogim specijalizacijama. Iduće tri, četiri godine će preko 150 do 200 pedijatara u mirovinu", kaže Miran Cvitković iz Hrvatske liječničke komore.

Procjene liječničke komore su kako će upravo zbog toga do 2021. godine nedostajati oko 200 pedijatara. Na natječaj u Dubrovniku još se nitko nije javio, ali ima zainteresiranih iz susjednih država.

U Ministarstvu zdravstva kažu kako je baš zbog ovog problema, ne samo manjka pedijatara, već općenito doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na raspolaganju novac iz EU fondova kojim će se financirati specijalizacije.

Dio njih za pedijatre je već podijeljen, a ukupno su raspisane 52 specijalizacije. Naravno da ni to neće biti dovoljno obzirom na ovakve prognoze, a specijalizacija traje 5 godina.

Problem je i sve manji interes mladih ljudi za upise na primarnu zdravstvenu zaštitu. Svakako da natječaji kao što je ovaj dubrovački koji nudi veću plaću, osiguran stan ali i mogućnost dodatne zarade, mogu utjecati na to da ova deficitarna zanimanja, kao što je pedijatrija, budu privlačnija i dugoročno donesu veći interes za obrazovanjem pedijatara.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene