Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Perspektivni projekti

Dubrovnik: Pogledajte u što će se uložiti više od 2 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisima je potvrđen vrlo važan ugovor za jug Hrvatske - o gradnji novog putničkog terminala dubrovačke zračne luke. Projekt je to od 475 milijuna kuna. Novac za izgradnju osiguran je iz fondova Europske unije, a u ukupnu rekonstrukciju dubrovačke zračne luke - uložit će se gotovo dvije milijarde kuna.

Država je dubrovačkoj zračnoj luci dodijelila milijardu i 156 milijuna kuna bespovratnih sredstava. A odmah potom, zračna luka i hrvatski građevinari dogovorili su gradnju novog putničkog terminala vrijedno 475 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

'Mi smo čvrsto uvjereni da oni mogu ovaj zadatak izvesti na najbolji mogući način, i da mi ostvarimo svoj cilj i dobijemo funkcionalnu zgradu putničkog terminala spremnu za sezonu 2017.', rekao je Roko Tolić, direktor Zračne luke Dubrovnik za Dnevnik Nove TV.

Do 2020. u dubrovačku zračnu luku uložiti će se gotovo 2 milijarde kuna, a čak 73 posto troškova pokriti će europski fondovi.

'Dio koji nedostaje, koji osigurava zračna luka Dubrovnik i Vlada RH, jedan dio je već osiguran kao prvih pet projekata iz takozvanog, u narodu poznatog, Junckerovog plana', kaže Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ako idete u ovaj grad - pripremite novce! Sat parkinga od jučer stoji 40 kuna

'Zadovoljni smo kad vidimo ovako veliki napredak, i nadamo se da će se napredak proširiti na sva polja unaprjeđenja prometa, poput rekonstrukcije željeznica', kazao je Raphel Goulet, predstavnik Europske komisije.

Prvi dio radova, putnički terminal, trebao bi biti završen do listopada iduće godine, a graditi će ga isključivo hrvatske snage.

'Tehnologija će biti hrvatska, kompletno proizvodnja će biti iz vlastitih pogona. Planiramo da će više od tisuću ljudi biti direktno uključeni u projekt, što u proizvodnju, što na montaži', kazao je Emil Krajcarek, predstavnik konzorcija građevinara.

Dubrovački aerodrom prvi u Hrvatskoj je dobio zračne mostove, a nastavak izgradnje trebao bi riješiti glavni dubrovački problem; prometnu nepovezanost. 'Dosta to znači za Dubrovnik, zato što 95 posto naših gostiju, koji dolaze u Dubrovnik, su aviogosti, u smještajnom djelu. Treba imati kvalitetnu zračnu luku, kako bi ta veza Dubrovnika sa svijetom bila optimalna', rekao je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik.

Radovi su krenuli punom parom, a ministar i lokalni čelnici već su zadali sljedeći cilj, zračnu luku s Dubrovnikom povezati brzom cestom.

Tako je, čak 73 posto troškova pokriti će Europska unija, a kada se zna da se radi o ukupno 2 milijarde kuna, jasno je o kojem se novcu radi. Bitno je naglasiti da će i tu razliku, koju mora platiti hrvatski proračun, s čak 250 milijuna kuna opet pomoći europski fondovi. Dubrovačka zračna luka jedan je od samo 5 projekata koje je podržao Junkerov plan, što dodatno pokazuje kolika je važnost ovog projekta, i kako je čitavi projekt dobro pripremljen.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Hajdaš Dončić kazao je kako je ovo vrlo vjerojatno posljednja zračna luka koju će financirati europski fondovi. Naime, tijekom proteklih godina, Europska komisija imala je loša iskustva s projektima zračnih luka, te je zaključila da više neće davati europska bespovratna sredstva, kad već postoji brojni zainteresirani koncesionari, koji bi zračne luke obnavljali vlastitim novcem, kao što je slučaj sa Zagrebačkom zračnom lukom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene