Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela državna matura

Državnu maturu polaže 38 tisuća učenika, prvi dan je iza njih! Slavonci će je polagati naknadno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez prepisivanja i bez problema prošao je prvi dan polaganja mature. Doduše ispite je pisao manji broj učenika, a uglavnom su svi polagali psihologiju.

Iza maturanata je prvi dan državne mature. Na ljetnom roku polagat će je oko 38 tisuća učenika, a u utorak je dio njih pisao ispite iz izbornih predmeta, psihologije i etike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pisat će je 30.157 učenika Uskoro se piše državna matura: Pogledajte koji je predmet prijavilo najviše maturanata Slika nije dostupna Ispit iz hrvatskog jezika Maturanti mogu odahnuti: 'Slobodan san čovik, mogu šta oću sa životom'

Bez prepisivanja i bez problema prošao je prvi dan polaganja mature. Doduše ispite je pisao manji broj učenika, a uglavnom su svi polagali psihologiju. Ovaj prvi tjedan mature proći će bez učenika s poplavljenih područja. Još uvijek se razmatra mogućnost da se u nekim posebno ugroženim školama odgode ispiti i u idućem tjednu. Inače, putem Facebooka prikupljaju se i knjige, bilježnice, kalkulatori i svi potrebni materijali za učenike s tog područja.

NCVVO: 'Maturanti s poplavljenih područja ne trebaju brinuti o maturi'

Sve predmete Slavonci će naknadno polagati će nakon 9. lipnja, kada je za ostale učenike završava državna matura. Prvi dan pisanja mature završio je osmijesima na licu maturanata kada su izlazili iz učionica u kojima su pisali svoje prve ispite za maturu.

'Dobro je bilo, bolje nego šta sam mislila da će biti', rekla je jedna od maturantica.

'Nije bilo toliko teško, ali možda sam trebala više pročitati, provježbati, višeod jednog puta', rekla je Veronika, maturantica Sedme zagrebačke gimnazije.

Izborne predmete, psihologiju i etiku prijavilo je oko 4.500 maturanta. 'Sat vremena mi je trebalo, ovo ostalo je bila provjera, popravljanje', rekla je zadovoljna Dorotea, maturantica Druge gimnazije.

Maturantica Paula Ribić rekla nam je kako se za maturu spremala, kako je sve prošlo u najboljem redu te kako je zadovoljna napisanim. 'Mirno sam spavala jer sam učila pa je bilo u redu', dodala je.

Stres prije prvog ispita na maturi rješavao se na razne načine.

'Nisam baš bila pod stresom previše, jučer sam išla na kavu motivacijsku s prijateljicom koje su isto danas pisale', rekla je Ena, učenica Drge gimnazije.

FOTO Nesebični maturanti: Napustili norijadu da bi gradili zečje nasipe

Ispitni koordinatori napisane ispite preuzimaju, i proslijeđuju u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

'Mi skeniramo sad upisujemo sve što trebamo u aplikaciju, dal je bilo izlazaka, detalje i zapakirano stavljamo nazad u kutiju i zovemo poštu', objasnila je Branka Krizmanić, ispitna koordinatorica Druge gimnazije.

Ove godine pogreške u provođenju ispita naplaćivat će se školama, a učenici koji budu prepisivali novu će priliku dobiti tek na jesen. A oko 1.100 učenika iz škola s poplavljenih područja odgođene ispite pisat će naknadno.

'Oni ovaj tjedan neće pisati izborne predmete, imat će mogućnost pisati ih naknado, nakon 9. lipnja prema kalnedaru koji će nakndano biti objavljen na našim stranicama', rekla je Alenka Buntić Rogić, iz NCVVO-a.

Ostali učenici s maturom nastavljaju u srijedu. Na rasporedu je politika i gospodarstvo te geografija.

Politika i gospodarstvo je izborni predmet koji je odabrao najveći broj maturanata, njih više od 8.000. To je premet koji je potreban za upis na fakultet političkih znanosti, ali i ekonomiju koja je svake godine među najpoženijim fakultetima, unatoč tome što preporuke s tržišta rada govore o velikom broju nezaposlenih ekonomista. No svima su najvažniji obavezni predmeti, od njih je prva na redu matematika, i to u ponedjeljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene