Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maturanti na testu

NCVVO: 'Maturanti s poplavljenih područja ne trebaju brinuti o maturi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole su završile ispit iz psihologije za koji je bilo prijavljeno 4.540 učenika i u provođenju ispita nije bilo nikakvih poteškoća.

Ispitima iz psihologije i etike danas je počelo polaganje državne mature u školama diljem Hrvatske osim u onima s područja zahvaćenih poplavama gdje će ispiti biti održani naknadno, a u ljetnom roku ispitu će pristupiti nešto više od 31 tisuće učenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike

Za ispite državne mature prijavilo se ukupno 31.364 učenika, odnosno 13.530 gimnazijalaca i 17.834 učenika strukovnih škola, što znači da se za državnu maturu prijavilo ukupno 91 posto učenika strukovnih škola, rekla je za Hinu načelnica Odjela za organizaciju i provedbu ispita državne mature Višnja Francetić.

'Sve protječe u redu, škole su završile ispit iz psihologije za koji je bilo prijavljeno 4.540 pristupnika i u provođenju ispita nije bilo nikakvih poteškoća', istaknula je dodavši da će se točan broj učenika koji su pristupili ispitu znati naknadno, kada se utvrdi broj učenika upućenih na popravne ispite.

Polaganje državne mature odgođeno je za učenike devet srednjih škola s područja zahvaćenih poplavama, za učenike koji zbog elementarne nepogode nisu u mogućnosti prisustvovati ispitima te za kandidate koji su ispite trebali polagati u ispitnom centru na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, odnosno ukupno 184 učenika.

'Matura im ne treba biti briga. Mi ćemo u dogovoru s njima i školama provesti ispite i oni će stići sve rokove za upis u visoka učilišta', istaknula je Francetić.

Škole su u kontaktu s učenicima i Centrom pa će se do kraja tjedna vidjeti kada bi se mogli provesti ispiti. Centar je za svaki ispit pripremio četiri istovrijedne inačice pa prema tome, ističe Francetić, nitko u polaganju ispita neće biti oštećen ni na koji način.

'Centar će učiniti sve da svi učenici polažu ispite. Čekamo da se situacija na poplavljenim područjima smiri kako bi učenici mogli pisati ispite u svojim školama', istaknula je.

Ispiti su odgođeni u Slavonskome Brodu u srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, gimnaziji Matije Mesića, Tehničkoj školi, Ekonomsko-birotehničkoj školi, Klasičnoj gimnaziji fra. M. Lanosovića, Srednjoj medicinskoj školi te na ispitnom mjestu na Strojarskom fakultetu, kao i u županjskoj Obrtničko-industrijskoj školi, Tehničkoj školi i Gimnaziji.


Na testu života 32.000 maturanata

Državna matura obuhvaća obvezni dio, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, te ispite izbornoga dijela.

U ljetnom roku na ispite će izići oko dvije tisuće manje od ukupnog broja prijavljenih učenika, što su oni koji nisu uspješno završili razred i upućeni su na popravne ispite.

Od obveznih ispita prva je na rasporedu provjera znanja iz matematike, koja će se na obje razine pisati 26. svibnja. Za višu razinu matematike na ispite se prijavilo 6.669 gimnazijalaca i 2.510 učenika strukovnih škola, a za osnovnu razinu 6.886 gimnazijalaca i 15.375 'strukovnjaka'.

Ispit iz hrvatskog jezika piše se 2. lipnja (esej) i 3. lipnja (test), a njegovu višu razinu polagat će 12.167 gimnazijalaca te 9.082 'strukovnjaka'. Na B razini bit će 1.375 gimnazijalaca te 8.810 učenika strukovnih škola.

Od izbornih predmeta, najviše prijavljenih redovnih učenika polagat će politiku i gospodarstvo, njih 8.035, fiziku (7.963), biologiju (6.618), a po broju prijava slijede psihologija, kemija i informatika.

Najmanje je interesa bilo za polaganje etike, za koju se prijavilo 76 pristupnika, vjeronauka (151), logike (227) i filozofije (426).

Matura se nastavlja sutra ispitima iz politike i gospodarstva i geografije, u četvrtak se pišu kemija i vjeronauk, a u petak povijest i informatika.

Idući tjedan pišu se ispiti iz biologije i logike (27. svibnja), engleskog i španjolskog jezika na obje razine (28. svibnja), grčkog (29. svibnja) i latinskog (30. svibnja).

Pripadnici nacionalnih manjina esej iz materinskog jezika pisat će u četvrtak, 29. svibnja, a test u petak, 30. svibnja.

U lipnju su na rasporedu ispiti iz glazbene umjetnosti (3. lipnja), fizike i sociologije (4. lipnja), njemačkog i francuskog jezika na obje razine (5. lipnja), likovne umjetnosti i filozofije (6. lipnja) te talijanskog jezika na obje razine (9. lipnja).

Ispiti državne mature, najviše dva u jednom danu, pisat će se od 20. svibnja do 9. lipnja. Preliminarni rezultati znat će se 7. srpnja, rok za prigovore je 9. srpnja, a 14. srpnja bit će poznati konačni rezultati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene