Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPOZNAT IZVOR

Radioaktivni oblak nad Europom: Stručnjaci otkrivaju ima li radijacije iznad Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost potvrdio je da hrvatske mjerne postaje nisu zabilježile prisutnost radioaktivnog joda u atmosferi. Izvor radioaktivnog oblaka nad Europom još uvijek nije poznat.

Mjerne postaje u Hrvatskoj nisu zabilježile prisutnost I-131 u atmosferi, potvrdili su nam u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Povećane koncentracije radioaktivnog joda 131 tijekom siječnja su zabilježene nad sjevernom Norveškom, Finskom, Poljskom, Njemačkom, Češkom, Francuskom i Španjolskom, no uzrok još uvijek nije poznat.

Zbog toga je u Europu stigao specijalni američki vojni zrakoplov WC-135 koji će nad Norveškom tragati za izvorom radijacije. 

U Hrvatskoj se koncentracija radioaktivnog joda 131 u atmosferi prati kontinuirano na dvije mjerne postaje, Batina i Sveti Križ, no one ga nisu detektirale u tom razdoblju. 

"Vrijednosti detektirane u zemljama Europe tijekom siječnja o kojima je informirao Institut za radiološku zaštitu i nuklearnu sigurnost Francuske kreću se između 0,2 i 6 µBq/m3. Ukupna doza koju pojedini stanovnik može primiti inhalacijom zraka na mjestu najviše izmjerene koncentracije I-131 je gotovo sto milijuna puta manja od dozvoljene godišnje doze za stanovništvo koja iznosi 1 mSv", kaže nam Stela Popović, voditeljica službe za inspekciju i izvanredni događaj DZRNS-a.

Za usporedbu, dodaje Popović, dva tjedna nakon nesreće u Fukushimi preko Europe je prešao oblak koji je sadržavao koncentraciju I-131 i do 10mBq/ m3 (2000 – 60000 puta veću nego što je sad detektirano), a ta koncentracija je još uvijek bila daleko ispod dozvoljne godišnje doze za stanovništvo.

Brojne teorije

O izvoru radijacije još se uvijek naširoko nagađa, a raspon teorija kreće se od curenja iz nekog postrojenja farmaceutske industrije, preko zračenja iz potopljenih ruskih ratnih plovila, do tajnih nuklearnih pokusa.

Popović kaže da je, s obzirom da je detektiran samo I-131, najvjerojatnije riječ o I-131 namjenjenom za medicinsku uporabu tj. o ispuštanju iz postrijenja za njegovu proizvodnju. "Prilikom svih dosadašnjih detekcija nuklearnih nesreća ili nukleanih eksplozija detektirani su i drugi radionuklidi", kaže Popović.

Slično su nam rekli još neki hrvatski znanstvenici s kojima smo razgovarali, koji također pretpostavljaju da se radi o curenju radioaktivnog joda iz nekog postrojenja farmaceutske industrije. "Po mom mišljenju nema govora o bilo kakvim nuklearnim pokusima jer bi u tom slučaju bili prisutni i neki drugi izotopi", kaže jedan naš znanstvenik koji je želio ostati anoniman. 

Dodaje kako je izvor curenja radioaktivnog joda vrlo teško otkriti zbog toga kratkog vremena njegovog nestanka. Vrijeme poluraspada radioaktivnog joda je svega osam dana, a unutar mjesec i pol dana nestane ga čak 95,5 posto. 

Izvor radijacije nije iz Hrvatske

Jedino postrojenje za proizvodnju radionukleida u Hrvatskoj je ciklotron u okviru Ruđer Medikol ciklotron d.o.o., tvrtke koju su 2007. godine osnovali Institut Ruđer Bošković, tvrtka Medikol i tvrtka Ruđer inovacije. Ruđer Medikol ciklotron proizvodi radiofarmaceutiku FDG za potrebe PET/CT dijagnostike zloćudnih tumora poput raka pluća, debelog crijeva, glave i vrata, dojke, limfoma, melanoma i slično. 

Njihovo postrojenje, međutim, ne proizvodi I-131 te nije imalo ispuštanja, u DZRNS-u kažu da pouzdano mogu reći da I-131 ne dolazi iz Hrvatske. A s obzirom da njegova koncentracija nije izmjerena u zraku u Hrvatskoj, nema potrebe ni za poduzimanjem zaštitnih mjera. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene