Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Državni vrh prihvatio Rehnov prijedlog: Odgovor u iduća 24 sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska prihvaća posljednji prijedlog europskog povjernika za proširenje Ollija Rehna o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, odlučio je danas hrvatski državni vrh nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader izvijestili su da u državnom vrhu i među strankama postoji suglasje o prihvaćanju Rehnova prijedloga, ali da o pojedinostima tog prijedloga još ne mogu izlaziti u javnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija Mesića Mesić: To je bila paralelna linija zapovijedanja Slika nije dostupna Svjedočenje Sanadera Polančec je sretan jer je Sanader okrznuo Kosor

Naglasili su da će Rehnu odgovoriti u iduća 24 sata, nakon dodatnih konzultacija s parlamentarnim strankama.

Upitan znači li prihvaćanje Rehnova prijedloga da Hrvatska na njega nema nikakvih primjedbi, premijer Sanader odgovorio je da Hrvatska ima razmišljanja o tome da neki prijedlozi budu drugačiji, ali da o tome još ne može govoriti.

'Usuglasili smo stavove i u roku od 24 sata o njima ćemo obavijestiti Ollija Rehna. U suštini prihvaćamo novi prijedlog', rekao je Mes, dodavši da je rasprava o posljednjem Rehnovom prijedlogu na sastanku bila otvorena i argumentirana. Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo visokom razinom suglasnosti o prihvaćanju Rehnova prijedloga.

'Radi se o prijedlogu 'uzmi ili ostavi', a mi smo se opredijelili za varijantu 'uzmi''

'Oko sadržaja i naravi prijedloga se slažemo, predsjednik, Vlada i sve parlamentarne stranke i zastupnici nacionalnih manjina, i, što je posebno važno, međunarodno-pravni stručnjaci koji su bili na sastanku, akademik Rudolf i profesor Vukas', poručio je Sanader.  'No, bit samog prijedloga nam se čini prihvatljivom, mi ga prihvaćamo, a o pojedinim elementima smo razgovarali, raspravljali, ali u ovom trenutku nije vrijeme da ih iznosimo', dodao je.

'Radi se o prijedlogu 'uzmi ili ostavi', a mi smo se opredijelili za varijantu 'uzmi'', nadovezao se Mesić.

Novinare je zanimao i stav državnog vrha o tvrdnjama slovenskih medija kako Slovenija, po Rehnovom prijedlogu, neće imati kontakt s otvorenim morem, te bi li Hrvatska prema tome bila prisiljena na ustupke Sloveniji (koridor). Mesić je odgovorio da je Hrvatska, prihvaćanjem Rehnova prijedloga, pristala na arbitražni sud, uz određeni uvjet da se rad tog suda, kada je u pitanju granica, odvija na temelju međunarodnog prava.

Upitan kako komentira nagađanja da Slovenija neće prihvatiti Rehnov prijedlog, Sanader je odgovorio kako ne zna što će Slovenija odlučiti te da stoga njihov stav ne može ni komentirati.

Slovenija će tražiti izmjene Rehnova prijedloga

Slovenija će vjerojatno tražiti izmjene posljednjeg prijedloga europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom, kojim su posebno nezadovoljni političari parlamentarne desnice, piše danas ljubljansko 'Delo' i donosi preslike dviju stranica neslužbenog prijevoda na slovenski toga prijedloga.

Reakcije na Rehnov prijedlog u slovenskoj politici kreću se 'od sumnjičavosti do nezadovoljstva', a neke desničarske udruge već najavljuju da će za ulazak Hrvatske u EU bez obzira na sporazum biti potreban referendum, navodi vodeći slovenski list.

Kritičari sadašnjeg teksta tvrde da je treći članak Rehnova prijedloga dvosmislen kada je riječ o načinu razgraničenja na moru i da Sloveniji ne priznaje 'status pomorske države' jer izrijekom ne navodi njezin izlaz na otvoreno more, čime bi Slovenija 'izgubila pravo na proglašenje morskih pojasa'. Također, izrijekom se ne spominje niti 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono) na kojem cijelo vrijeme spora inzistira slovenska vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene