Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubi se golem novac

Ako prođe 7 godina dug se više ne mora platiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u posljednjih mjesec dana USKOK je otvorio istrage u poreznim upravama Zagreb, Osijek, Virovitica i Slavonski Brod. Istražitelji sumnjaju da je riječ o milijunskim pronevjerama.

Sumnja se u više kaznenih djela - od nezakonitog otpisivanja dugova, primanja mita, ali i odavanja povjerljivih podataka, točnije gdje će policija i porezna provoditi inspekcijski nadzor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji Uhićenje, ilustracija uhićeni su USKOK objavio za što točno tereti bivšeg pročelnika i županijskog tužitelja

Nekoliko osoba u sve ove četiri porezne uprave već je završilo u istražnim zatvorima.

Financijski stručnjaci su ogorčeni. Kažu kako je prošlo više od dvije godine otkako je objavljena javna lista poreznih dužnika, lista je i dalje predugačka, sve se to može naplatiti samo da ima volje.

Ako se uzme primjer s običnim računom, primjerice za struju - ako ga ne platite - ne možete dugovati koliko želite, već slijedeći mjesec iskopčat će vam struju.

Istraga u PU: Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke tri žene u zatvoru!

Poslodavci su ogorčeni. Kažu kako im nije jasno kako je moguće da netko od poslodavaca bude na tržištu, a ne ispunjava svoje porezne obveze. Žele znati i tko je za to odgovoran.

'Ovako nam se čini da je to na razini nekih izuzetaka, a ne na osnovi nekih pravila i to naravno čini čitav sustav nekorektan i nepošten, jer neki mogu a neki ne mogu a nije sasvim jasno tko to može, tko ne može', tvrdi Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Po posljednjim podacima porezne uprave, u Hrvatskoj je trenutačno 9238 obrtnika na listi poreznih dužnika, 5301 je pravna osoba i 69 418 građana.

Porezna uprava ima instrumente kako sve to može naplatiti - da ima volje, smatra stručnjakinja za poreze, Đurđica Jurić.

'Opći porezni zakon jednako tako kaže da se porezni dug može naplatiti ovrhom, da se može ovrha pokrenuti nad pokretninama, nekretninama, novčanim računima. Dakle postoji jedan instrumentarij, samo kad ćemo krenuti u prisilnu naplatu poreza - ovisi isključivo o poreznoj upravi', jasna je Đurđica.

Ravnateljica porezne uprave o cijelom slučaju ne želi govoriti dok ne završi USKOK-ova istraga, kao i ministarstvo financija.

Ministar Linić prošle je godine zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti smijenio 9 visokopozicioniranih osoba iz porezne uprave.

'Moj dio posla je bio da kad sam dobio saznaja da su moguće zloupotrebe jednostavno udaljim ljude s rukovodnim mjestima. A što ćemo dalje, ovisiti će o istražnim postupcima. A što se tiče sustava, svatko je zamjenjiv', rekao je Slavko Linić 29. svibnja prošle godine.

No, struka upozorava - vremena je malo. Zastara nastupa za 3 godine. Apsolutni rok zastare je za 7. Nakon toga - dug se više ne mora platiti.

Ali država gubi golem novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene