Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonski Brod

Istraga u PU: Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke tri žene u zatvoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga se protiv triju okrivljenica provodi zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, a istražni sudac Županijskoga suda u Osijeku odredio im je jednomjesečni istražni zatvor.

Istražni sudac Županijskoga suda u Osijeku odredio je u petak jednomjesečni istražni zatvor trima Brođankama, od kojih je jedna djelatnica područnog ureda Porezne uprave u Slavonskome Brodu, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanje mita, te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Osijeku - 1 Ispitivanja u tijeku Razbijen narkolanac: "Kompromitirana marihuana vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a jedna stvar u toj tvrtki je crveni alarm..." Davor Božinović Počinje pooštravanje? Božinović o akciji Uskoka i slovenskoj odluci: "Mi smo spremni, Hrvatska to potencira"

Prema riječima glasnogovornika Županijskoga suda u Osijeku Miroslava Rošca, jednomjesečni pritvor im je određen i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Prvoosumnjičena, voditeljica ureda za ovršne poslove pri Poreznoj upravi zlorabila je svoj položaj i ovlasti te je uz pomoć dviju žena, majke i kćeri u duljem razdoblju primila mito od dviju privatnih tvrtaka istog vlasnika iz Slavonskoga Broda u iznosu od 18.000 eura i 15.000 kuna.

USKOK istražuje županicu Marinu Lovrić Merzel, koja najavljuje žalbu

Taj su novac osumnjičenice podijelile, a uhvaćene su jučer prilikom predaje 4500 eura, koje su također 'izreketarile' od vlasnika tih tvrtaka, rekao je za Rožac.

Odvjetnik prvoosumnjičene Zoran Matajić, nakon određivnja jednomjesečnog pritvora, izjavio je za Hinu da je njegova branjenica dobila dozvolu za jamčevinu na nekretninama u iznosu od 358.000 kuna.

Dok se jamčevina ne osigura, osumnjičenica će biti u osječkom istražnom zatvoru. Također se doznaje da je jamčevina za druge dvije osumnjičenice 250.000 kuna.

Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv triju žena, više upravne savjetnice za ovrhe ispostave Porezne uprave u Slavonskome Brodu i dviju poduzetnica koje su posredovale u nezakonitom rješavanju poreznih dugova.

Istraga se protiv triju okrivljenica provodi zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Osumnjičenoj pročelnici Porezne uprave određen istražni zatvor

Osnovano se sumnja da se prvookrivljena Spomenka Vinković, bivša pročelnica Porezne uprave koja danas radi kao viša upravna savjetnica za ovrhe u područnom uredu Porezne uprave u Brodu, od studenoga 2013. do 6. ožujka ove godine, znajući za porezni dug i različite nepravilnosti u poslovanju jednog društva i jednog obrta, dogovorila s drugookrivljenom i trećeokrivljenom da će, za određene novčane nagrade, 'umanjiti porezni dug te poduzeti druge radnje radi izbjegavanja naplate poreznog duga i propisanih kazni'. U priopćenju Uskoka ne navodi se identitet okrivljenica.

Kako su izvijestili brodski mediji, drugo i trećeokrivljena su brodska poduzetnica i njezina majka Tatjana Karačić Šakić i Ankica Karačić .

Drugookrivljenica i trećeokrivljenica nekoliko su puta vlasnici jednog trgovačkog društva prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima, dovodile je u prostorije Porezne uprave te tražile različite novčane iznose za sebe i prvookrivljenicu kako bi joj se umanjio porezni dug i izbjegla naplata propisanih kazni.

USKOK u slavonskobrodskoj Poreznoj upravi

Drugookrivljena Karačić-Šakić i trećeokrivljena Karačić terete se da su preuzele ukupno 18 tisuća eura i 15 tisuća kuna, od čega su, u skladu s dogovorom, dio zadržale za sebe, a dio predale prvookrivljenici, koja je umanjila i spriječila naplatu poreznog duga poslovnim subjektima i poduzela druge nezakonite radnje radi izbjegavanja naplate propisanih davanja.

Osim navedenoga, drugookrivljenica i trećeokrivljenica zatražile su u dogovoru s prvookrivljenicom dodatnih 4500 eura, a taj je iznos, sumnja Uskok, 6. ožujka 2014. preuzela drugookrivljenica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene