Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA POLUOTOKU

Odluka koja je podigla popriličnu prašinu: Država daruje Crkvi zgradu na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zadru

Aktualno Galerija Zgrada u Zadru - 1 Zgrada u Zadru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zgrada u Zadru - 2 Zgrada u Zadru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zgrada u Zadru - 3 Zgrada u Zadru - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zadar Galerija 1/4 >>
Godinama se u Zadru nagađalo tko će, kad jednom zaposlenici Županije iz nje isele, useliti u atraktivnu zgradu na Polutoku, tik do Pozdrava Suncu. I ovih dana - stigao je odgovor. Crkva! Naime, resorno ministarstvo je odlučilo i uputilo Vladi prijedlog o darovanju nekretnine Zadarskoj nadbiskupiji. Ta odluka podignula je prašinu.

Zgrada na Polutoku u Zadru odlazi u ruke Crkve.

"Ne slažem se s tim, apsolutno se ne slažem", rekao je Dragan reporterki Sanji Jurišić za Dnevnik Nove TV, dok je Ivo dodao da "ako je utemeljeno zakonom - neka se vrati".

I vraća se. Pregovori se vode na relaciji Zadarska nadbiskupija - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sukladno Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Iz Zadarske nadbiskupije pred kameru ne žele. No, na naš upit odgovaraju - oni su prihvatili su ponuđeni model. Odnosno, prihvatili su zamjensku nekretninu kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu.

Nadbiskupija je, kažu iz resornog ministarstva, 2019. godine tražila od države povrat imovine oduzete u komunizmu. Imovina im se, kažu, nije mogla vratiti u naravi, Crkva je tražila ovu zgradu, resorno ministarstvo nije imalo ništa protiv.

Jedna je to od najatraktivnijih lokacija u gradu, tik uz morske orgulje i Pozdrav Suncu. Nekretnina je to koju će Crkva dobiti od države. U nju će, kažu nam iz Zadarske nadbiskupije, smjestiti arhivsku građu i knjižnicu, a dio zgrade služit će za administrativne poslove Zadarske nadbiskupije.

No, građani se pitaju je li se zgrada mogla prenamijeniti u hotel, glazbenu školu ili nešto treće?

Za komentar smo pitali i zadarskog gradonačelnika Branka Dukića. On kaže da je za cijelu priču doznao iz medija. Napisao nam je u poruci da je njegov stav zapravo uvijek isti, da bi taj prostor trebao biti u funkciji građana i otvoren javnosti. Gradu su, dodaje, u ovoj priči vezane ruke. Isto tvrde i u Županiji.

"Ja ne vidim nikakav problem oko zgrade. Vlasnik brine što će sa zgradom, mi ovdje nismo vlasnici", rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Oni su, kaže, ionako u ovoj zgradi bili podstanari. I plaćali najam od dva milijuna na godinu. A onda je i njima u pomoć uskočila država.

"Mi smo prije tri godine dobili zgrade, u fazi smo projektne dokumentacije i ja se nadam u roku godinu dana preseliti", pojasnio je Longin.

Oporba kritizira.

"Oni su uvijek govorili da je bitna ta vertikala, da je ista stranka na lokalnoj i na državnoj razini, a sad te vertikale nema", naveo je Jure Zubčić, županijski vijećnik SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva prati fenomen Novi apostolski vizitator za Međugorje: ''Papa mi je rekao, budi tamo i prati ljude''

Pročitajte i ovo Mate Uzinić i Sanja Vištica PORUKA NADE Nadbiskup Uzinić u Dnevniku Nove TV o cijepljenju: "Nažalost, mnogi su zavedeni"

Pobrojao je Zubčić i crkvene kvadrate u gradu, najavljuje i objavu dokumenata.

"To je nešto malo manje od 10 milijuna kvadrata. Samo Zadarska nadbiskupija. Ono što je tu problem - zašto im se poklanja nešto što nije bila njihova nekretnina? Najatraktivnija lokacija", rekao je.

I to, kaže, bez da se pita građane. I dok država ekspresno rješava odnose i poslove s Crkvom, ne tako daleko od navedene zgrade je napuštena vojna baza u Šepurinama. Svi projekti su stopirani. Jer građani potražuju imovinu koja im je, pogađate, oduzeta u vrijeme Jugoslavije, i povrat čekaju desetljećima. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene