Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi sastanak

Opet ništa nije dogovoreno, branitelji poručili: 'Ne želimo Matića jer laže!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od 250 dana braniteljskog prosvjeda, odražava se drugi sastanak Vlade i predstavnika branitelja.

Iza zatvorenih vrata održava se drugi sastanak predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih branitelja u zgradi Ministarstva branitelja ispred koje 100-postotni invalidi Domovinskog rata, prve skupine i branitelji prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine, tj više od 250 dana, tražeći rješavanje problema braniteljske populacije, ostavku resornog ministra Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika te donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

'Nisam znao 'dress code', mogli smo Kotromanović i ja doći i u nakićenijim odorama'

Premijera Milanovića pred Ministarstvom dočekao je ministar Matić i dio branitelja od koji mu neki nisu htjeli ni pružiti ruku.

Prije sastanka premijer se poklonio slici preminule Nevenke Topalušić.

Sastanak je počeo u 10 sati te se obje strane nadaju rješavanju problema. Današnjem sastanku uz predstavnike branitelja prosvjednika nazočit će i 60-ak predstavnika braniteljskih udruga na državnoj razini koji će predsjedniku Vlade i ministrima objasniti svoje probleme.

Nakon sastanka premijer je u prolazu rekao: 'Ljudi su ostali razgovarati, bitno da su oni zadovoljni', rekao je Milanović.

Iako je bilo predviđeno da predsjednik Vlade bude najviše pola sata na sastanku, on se zadržao više od dva sata u razgovoru s braniteljima.

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je također sudjelovao u razgovoru, otišao je znatno ranije, a s braniteljima u ime Vlade razgovara resorni ministar Predrag Matić. Na sastanku je 50-ak predstavnika raznih braniteljskih udruga na državnoj razini te vođe prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm, Đuro Glogoški.

Sastanak je završio oko 13:30 i opet ništa nije dogovoreno. Branitelji poručili da ne žele da Matić bude glavni u pregovorima 'jer laže'.

'Imamo situaciju gdje gospodin Matić i dalje uvjerljivo ne govori istinu i obmanjuje predsjednika Vlade.Argumentirali smo i u Vladi i danas svemu tome, predsjednik Vlade rekao je - 'Da, to je to, u pravu ste'. Međutim, ono što ne smijemo zaboraviti i preko čega nećemo prijeći je da je zatraženo da zaboravimo sve što je do sada bilo. Zbog ove žene koja je svoj život ostavila ovdje, ne možemo zaboraviti sve što je bilo 232 dana i to sigurno nećemo dozvoliti', rekao je Đuro Glogoški pokazujući na fotografiju Nevenke Topalović.

'Spremni smo nastaviti razgovore u cilju pronalaženja rješenja, ali na način da ne može nositelj toga biti onaj z7bog kojeg prosvjedujemo odvje. Neka Vlada RH odredi tko će biti nositelj daljnje suradnje', rekao je Glogoški.

'Nezadovoljni smo činjenicom da predsjednik Vlade ne želi razgoivarati o onima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku i omogućavanje da koriste novce iz proračuna Republike Hrvatske na osnovu toga što su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. To je za nas, hrvatske branitelje, neprihvatljivo', dodaje vođa prosvjeda.

Nakon sastanka izjavu je dao i ministar Matić. 'Želim zahvaliti braniteljima i premijeru jer je razgovor nakon sedam mjeseci napravljen tamo gdje i treba u Ministarstvu. Izneseni su mnogi problemi koji datiraju u davne dane pa i odmah nakon rata. Dogovorili smo da se organiziraju radne skupine sukladno temama o kojima trebamo razgovarati. Ispričavam se braniteljima ako sam izrekao bilo kakvu uvredu, nije bilo namjerno, isto tako očekujem da se ispričaju i oni koji su meni prijetili', rekao je Matić.

Današnji sastanak dogovoren je prošlog ponedjeljka na susretu u Banskim dvorima, gdje je nakon prosvjeda na Markovom trgu predsjednik Vlade Milanović sa suradnicima primio na razgovor vođe prosvjeda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene