Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokupio novac u Trstu

Žužul preuzimao novac za Sanadera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priču o početku suđenja bivšem šefu Hypo Grupe Wolfgangu Kultereru i njegovim odnosima s bivšim premijerom Ivom Sanaderom te radu austrijskog i hrvatskog tužiteljstva u slučaju Hypo donosi njemački tjednik Die Zeit.

Tjednik navodi kako postoje konkretni dokazi da je Ivo Sanader uzimao provizije kod uzimanja kredita u Hypo banci. Austrijskom tužiteljstvu muke zadaje i činjenica da ne mogu ishodovati dozvolu za ispitivanje generala Vladimira Zagorca, tvrdi taj njemački tjednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DORH šuti Afera Hypo: Menadžeri bacaju optužbe na sve strane Slika nije dostupna Čeka ga pritvor? Uhićen bivši šef Hypo banke u Austriji

Die Ziet tvrdi kako postoje dokazi da je Sanader uzimao proviziju u kreditnom ugovoru od 10. siječnja 1995. godine s kojim je Hypo banka s oko 10 milijuna eura financirala opremanje hrvatskog veleposlanstva. Austrijsko tužiteljstvo u posjedu je dokumenta u ugovorenoj proviziji, na kojem je rukom napisano da ona iznosi pet posto te da je u nazočnošću Kulterera isplaćena Sanaderu, piše Die Zeit.

>> Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

>> Kulterer na sudu: Nisam kriv!

Njemački tjednik navodi još jedan slučaj isplate provizije Ivi Sanaderu. Radi se privatizaciji Diokija, odnosno o prodaji 25 posto plus jedne dionice. Die Zeit se poziva na dosje hrvatske tajne službe SOA-e u kojem se navodi kako je Robert Ježić podmitio Sanadera pri kupnji 25 postotnog udjela u Diokiju od Hrvatskog fonda za privatizaciju. Ne navodi se o kolikoj se proviziji radilo, no ističe se kako je posrednik pri isplati bio tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. 

Die Zeit piše kako je zbog optužbi o korumpiranosti Miomir Žužul podnio ostavku. Dokument SOA-e otkriva da se to dogodilo  nakon što mu je u Trstu predan novac za Sanadera 1. svibnja 2004. godine, tvrdi taj njemački tjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene