Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domagoj Milošević

Prijepori su krenuli jučer, nepotrebno. Treba normalno razgovarati, ali ne kao Petrov'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV, Domagoj Ivan Milošević govorio je o odnosima među partnerima i kako riješiti očite probleme, kao i o svađama oko INE.

Što Vi mislite o izjavama potpredsjednika Petrova o prvom potpredsjedniku Karamarku, zahtjevu da se ogradi od prijatelja Petrovića, izdaji nacionalnih interesa?

Pročitajte i ovo Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa" Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

Mislim da gospodin Petrov jednostavno plaća danak političkom neiskustvu ukazujući nepotrebnu, zaista, nervozu. Ja sam mu već danas predložio da se fokusira na zaista važne i ozbiljne razgovore sa sindikatima i na reforme o kojima svi slušamo, no međutim u tri mjeseca nismo vidjeli niti jednu ozbiljnu strukturnu reformu - taj je posao pred Vladom.

Reforme ovise i o HDZ-u.

Svakako, apsolutno. Neke su reforme krenule, međutim mislim da su nam svima ključne gospodarske reforme. To su reforme koje se tiču uklanjanja prepreka poduzetnicima, ulagačima, privlačenje stranih ulaganja, ima ih sve više u Hrvatskoj, dakle to nam je dvostruko važno - reforma javnog sektora. Ali uz dužno poštovanje, svatko treba uštedjeti gdje se može pa makar to bilo na mobitelima i na benzinu. Ali te stotine tisuća kuna uštede državnom proračunu nisu dovoljne u ovom trenutku, a Hrvatska ima potencijal da u hrvatski proračun uđu milijarde kuna kroz poticanje ulagača i zaista velikog potencijala, gospodarskog, kojeg Hrvatska ima. Ova Vlada je odgovorna napraviti upravo to.

Ali sve blokiraju ove svađe. Zar je vama prihvatljivo da se nakon takvih izjava sve rješava statusom na društvenim mrežama i zar ne bi Petrov, ako ima saznanja o tome, trebao to prijaviti institucijama?

Ovo ćete pitati gospodina Petrova, ja sam danas bio na raspolaganju svim vašim kolegama i večeras sam ovdje što se tiče HDZ-a i pozicije HDZ-a.

Jeste Vi u HDZ-u razgovarali o ovim prijeporima?

Ovi prijepori nastali su od jučer. Sasvim neočekivano i nepotrebno, treba naglasiti. Pustimo potencijalne, eventualne, ma bilo čije privatne odnose. Dakle, ono što je ključno, prije svega INA, ključno je da se razina komunikacije nije godinama čula unutar Vlade. Govorim o dva potpredsjednika koji imaju na par desetaka metara udaljene urede, dakle trebaju normalno razgovarati, a ne kao što to čini kolega Petrov. INA, danas sam to već rekao, a ponovit ću, apsolutno sam siguran da nitko u Hrvatskom Saboru, bez obzira na to kome pripada, bilo koja stranka, pojedinac, zastupnik, siguran sam da smo svi na braniku nacionalnih interesa, svi smo svjesni koliko je INA nacionalna kompanija, bitno je ne samo za energetiku već za ukupno gospodarstvo Hrvatske. Ima puno govora o Mađarima i mađarskim interesima. Mađari su proteklih godina pokazivali kako se brane nacionalni interesi u MOL-u, ja sam siguran da apsolutno dobro razumiju da ćemo mi činiti isto.

Gospodin Petrov kaže kako je brifiran o statusu arbitraže da imamo velike šanse dobiti ju. Imate li Vi u HDZ-u saznanja oko položaja Hrvatske u dva slučaja koji se vode?

Naravno, cijela Vlada ima saznanja što se tiče arbitraže. Stav je da nećemo odustajati od arbitraže, arbitražnih postupaka. Međutim to ne znači da istovremeno hrvatska i mađarska strana ne trebaju razgovarati. Ono što zagovaram dugo vremena, to je da trebaju državnici odnosno političari razgovarati s političarima, direktori s direktorima, menadžeri s menadžerima, dijelimo puno zajedničkih interesa. Dakle hrvatski interes je i LNG na otoku Krku i luka Rijeka, stavljanje u zaista važnu funkciju ulaska u Europsku uniju roba sa Dalekog Istoka, obnova odnosno gradnja novih željeznica, nizinske pruge. Za sve to nam je potrebna centralna Europa i Mađarska. Međutim, to je jedno, a drugo je naš nacionalni interes u INI, strateški interes tako važne kompanije i sigurno da ćemo je apsolutno štititi svim sredstvima.

MOL i INA su strateški partneri, jeste li Vi u HDZ-u dobili od partnera iz Mosta ikakvu pregovaračku platformu za Inu po kojoj će raditi ova Vlada?

Koliko ja znam ne, no dozvolit ćete mi, ja ipak sjedim u Saboru, a ne u Vladi.

Vi ste bili potpredsjednik Vlade Jadranke Kosor koja je odbila provoditi odredbe ugovora koji je s Mađarima potpisao Sanader, a zbog čega su oni pokrenuli prvu arbitražu pa je Vlada Zorana Milanovića umjesto pokušaja dogovora pokrenula ovu drugu. Jesu li to bile dobre odluke?

Nitko u Hrvatskom Saboru na sjedi tko nije siguran u važnost INE, strateških nacionalnih interesa i da će poduzeti sve. Svi mi, bili u vlasti ili oporbi, da zaštitimo nacionalni interes u INI. Što se tiče svega što se proteklih dana događa, zapravo mislim da se sve svodi na povjerenje, za sve u životu bitno je povjerenje, pa tako između Moste, HDZ-a i Domoljubne koalicije. Ali moram naglasiti jednu stvar. U proteklih nekoliko mjeseci kada gledate proces te suradnje, a kad uzmete u obzir odnos snaga u Hrvatskom Saboru i apsolutno sam siguran da je HDZ i Domoljubna koalicija pokazala puno više povjerenja, poštovanja prema Mostu nego što je to obratno.

U slučaju nepovoljnog ishoda kada govorimo o arbitražama, tko će pred građanima biti odgovoran za te odluke? U pitanju su milijarde kuna.

Prije svega, ne znamo kako će završiti arbitraža, međutim, jedno je kompanija, uz dužno poštovanje bilo kojoj kompaniji, stranoj ili domaćoj, nitko ne može i neće biti iznad Hrvatske države. Dakle, država ima dovoljno alata da iz sasvim druge pozicije, ako to želi, razgovara sa bilo kojom kompanijom. Ovdje ne mislim ulaziti u pitanje tržišta, tržišnih odnosa, dapače, prvi sam uvijek bio za to da se to poštuje, no do određene granice. Kada su ugroženi nacionalni interesi onda sam siguran da ćemo svi to znati braniti.

Niste u Vladi ali ste u Saboru. Imate li saznanja o nekim investicijama?

Hvala na tom pitanju. Sutra će biti upravo saborski Odbor za gospodarstvo, tematska sjednica LNG terminal. Slušamo, mislim, jedno desetak godina samo o tom projektu. Taj LNG terminal je posebno važan, ne samo zbog diversifikacije, energetske opskrbe ne samo Hrvatske nego centralne Europe, nego je važan i zbog toga što moramo konačno pokazati da smo u stanju donositi odluku. Desetak godina slušamo, dakle, ajmo više odlučiti, napravimo LNG terminal.

Ali, ne postoje li i tu prijepori?

Postoje prijepori, sutra će biti puno govora o tome. Dva sata će trajati sjednica. Gosti su iz Europske komisije, DG Energy, mnogi iz privatnog sektora, strateške kompanije. Nadam se da će i INA biti predstavljena tamo. Dakle ono što je ključno, Hrvatska, da bi iskoristila svoj geostrateški potencijal mora početi donositi odluke. Prva odluka je LNG terminal. S LNG terminalom dolazimo na kartu Europe i na kartu svijeta. Sljedeća odluka treba se odnositi na luku Rijeka na otoku Krku i buduću nizinsku prugu. Pa nakon toga spajanje luke Rijeka i luke Vukovar koja je na Dunavu, koja spaja Sjeverno more i Crno more riječnim putem. Dakle, Hrvatska je jedina europska podunavska i mediteranska zemlja i samo isključivo o ovoj Vladi, to smo govorili prošloj vladi, četiri godine su prošle, nažalost ni u jednoj ozbiljnoj strateškoj investiciji, ja sam siguran da će aktualna vlada, jer će većina to znati kapitalizirati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene