Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene i u internet trgovini

Besplatan popravak ili zamjena i godinu dana nakon kupnje: Hoće li EU parlament dodatno zaštititi potrošače?

Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Novi prijedlog zastupnika u Europskom parlamentu mogao bi dodatno zaštititi potrošače.

Ako ste u trgovini kućanskih uređaja kupili hladnjak, prema novim pravilima trebali biste imati pravo tražiti besplatan popravak ili zamjenu godinu dana nakon kupnje, i to neovisno o tome je li hladnjak bio pokvaren od početka. Dio je to novog prijedloga zastupnika u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

"Naša je pozicija da potrošač ima pravo birati hoće li – kad utvrdi da roba nije ispravna – tražiti povrat, novi proizvod ili popravak. Taj je izbor na kupcu", objasnila je Biljana Borzan, zastupnica u Parlamentu.

Bez obzira na to je li roba kupljena u trgovini ili putem interneta.

"Internet kupovina na svjetskoj razini svake godine raste nekakvih 15 posto, zbog čega potrošači moraju biti zaštićeni i prilikom kupnje putem interneta", rekla je Tomislava Ravlić iz Sektora trgovine HGK.

I jednaka za sve europske potrošače. Ukinuto je i geoblokiranje.

"Radilo se o tome da se određeni proizvod ne plasira na naše tržište iako smo na jedinstvenom tržištu. Direktiva će krenuti s primjenom oko jeseni ove godine", rekla je Borzan.

Do jeseni valja pripaziti s onim što je dostupno već sada.

"Ugovori se mogu besplatno raskinuti 14 dana od dana kad proizvod stigne na kućnu adresu. Potrošač bi raskid trebao napraviti pisanim putem i vratiti proizvod", pojasnila je Dunja Mak iz Savjetovališta za potrošače u Osijeku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene