Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftiniji proizvodi?

Dobre vijesti: EK želi smanjiti naknade za plaćanje karticama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija želi smanjiti naknade za plaćanje karticama za čak 80 posto. Trebalo bi to pomoći trgovcima, koji bi u konačnici mogli i spustiti cijene u trgovinama.

159 kuna je cijena jednog glačala, koja je nama kao potrošačima jasno istaknuta i vidljiva. No, ono što ne znamo, jest da je u tu cijenu uključena naknada za plaćanje kreditnim karticama. To je iznos koji trgovac plaća banci, pa to automatski i mi osjetimo na cijeni proizvoda.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Kad plaćate karticom, u nekoj od hrvatskih trgovina, vi ustvari plaćate jednu od najviših naknada u cijeloj Europskoj uniji. Prijedlog Europske komisije je da se ta naknada smanjih za nekakvih 80 posto, pa bi s dosadašnjih 1-1,5 %, trebala pasti na 0,2-0,3 vrijednosti transakcije.

Te naknade, kažu nam u Društvu Potrošač, trebale bi pasti na nulu, odnosno, ukinuti se. Moguće je i pojeftinjenje proizvoda. 'Definitivno pozdravljamo ako će se desiti takva situacija da dođe do pojeftinjenja, što bi i nama potrošačima bila velika stvar, a sama zdrava matematika nam nalaže veselju, a vidjet ćemo u narednom vremenu', kaže Igor Vujović iz 'Potrošača'.

Turisti neugodno iznenađeni: Kartice im ne vrijede!

S druge strane, bankari se boje gubitaka. 'Očigledno da je potrošački lobi, koji je vrlo jak, je došao do određenih rezultata. ukoliko se prihvati ovo drastično smanjenje da će se poslovati otežano, sigurno da će to imati posljedice i na samu sigurnost kartičnog poslovanja', kaže Zdravko Anđel iz Hrvatske udruge bankara.

Istovremeno, Hrvati sve više koriste kartice. Imamo ih dvostruko više nego Hrvatska stanovnika, odnosno 8,6 milijuna.

Prijedlog Europske komisije o smanjenju naknada iz EU parlamenta vraćen je na dodatnu doradu. Na konačan tekst uredbe čekat ćemo još neko vrijeme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene