Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije im isplativo zbog provizije

Turisti neugodno iznenađeni: Kartice im ne vrijede!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turiste koji plaćaju kreditnim karticama ljetovanje na Jadranu može i neugodno iznenaditi. Iako je riječ o uobičajenom sredstvu plaćanja, mnogi restorani i trgovine kartice - ne koriste.

Iako poslovanje s karticama zauzima do 30 posto prometa, dio ugostitelja i trgovaca tvrdi da im je takav način rada neisplativ zbog bankovne provizije. Drugi tvrde da im korištenje kartica predstavlja komplikacije u radu. A turisti, kada naiđu na odbijanje, prilično su zbunjeni i ljutiti.

Mnogi od njih niti ne mogu zamisliti da na ljetovanje nose gotovinu. A isključivo s njom posluje dio restorana, suvenirnica i uslužnih djelatnosti u poznatim i uglednim ljetovalištima kao što je Zadar.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone

U nekim restoranima nema izbora. 'U onoj najužoj špici, znači, nekakvih 20-25 dana smo primorani zbog tehničkih uvjeta posla odreći se kartice jer višestruko kompliciraju funkcioniranje. Imamo popriličan broj storniranih računa, imaju namjeru platit jednom karticom, pa im ne prođe, pa druga kartica', objasnio je Predrag Majica, vlasnik jednog restorana.

>>
Koliko puta ste zbog njih rekli: Nikad više!

No, turisti ih na ljetovanje sve više nose. Nemogućnost korištenja zato im je neugodno iznenađenje. 'Mislim da je to problem jer tako gube goste, a izgubit će i dio zarade u restoranima', kazala je Catherine, gošća iz Danske.

Skupocjeni suveniri privlače turiste dubljeg džepa. No, kupiti se ne mogu bez gotovine. 'Mi zasad još nismo uveli kartično poslovanje, ali to zasigurno imamo u planu jer uglavnom se radilo o suvenirima koji su jeftiniji', kazala je Marina Brkić iz Arheološkog muzeja Zadar.

Osim što ćete ostati bez suvenira, ako uz sebe imate samo karticu iz Zadra nećete ni otputovati. Na Autobusnom kolodvoru karta se plaća isključivo novcem. 'To je nedostatak zbog ljudi koji ne nose gotovinu sa sobom', kazala je Jacinta, gošća iz Irske.

Plaćanje karticama za goste je prednost. 0'Imaš novac, ne moraš imati nekakvu gotovinu, provuče se kartica i vrlo brzo si van restorana', kazao je Ivica Milevčić, voditelj smjene u restoranu. No, to je za ugostitelje, čini se, problem. 'Rad s karticama nije nešto što obožavamo jer to podrazumijeva 3-4 posto bankovnih provizija', kazao je Majica.

Ugostitelji koji koriste kartice primijećuju da one dosta popularnije kod stranaca nego kod Hrvata, kojih 80 posto u restoranima plaća gotovinom, a ako želimo biti konkurentna turistička zemlja, slažu se mnogi, način i sredstvo plaćanja ne bi trebali predstavljati nikakav problem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene