Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predaja lista DIP-u

Plenković odgovorio na kritiku Josipe Rimac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plenković tvrdi da nije bilo pobune u njegovim redovima.

Do podneva u subotu, posljednjega dana za predaju izbornih lista, DIP-u je pristiglo 100-tinjak lista za 11 izbornih jedinica i 20-ak kandidatura u XII. Izbornoj jedinici u kojoj se biraju pripadnici nacionalnih manjina, a svoje je liste prijepodne predao i HDZ.

Pročitajte i ovo Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, prilikom dolaska u Hrvatski sabor i predavanja kandidatura DIP-u odgovarao je na novinarska pitanja.

Upitan kako je posljednjih dana djelovalo kao da ima pobunu u vlastitim redovima pa slijedom toga kakve su liste na kraju složene, odgovorio je kako nije bilo nikakvih pobuna.

'Dapače, proces usuglašavanja kandidata HDZ-a za liste u 11 izbornih jedinica za Hrvatski sabor bio je vrlo transparentan. Bilo je razgovora i dogovora. Iznjedrili smo najbolje kandidate, imamo i dvije žene na vrhu lista', rekao je Plenković.

Željko Glasnović, koji je trebao biti na HDZ-ovoj listi za dijasporu iznenada je odustao i noćas DIP-u najavio da ide u dijasporu sa svojom listom. Plenković je rekao da ne zna zašto se to dogodilo i da mu je žao. 'Nisam stekao dojam da neće s nama', rekao je.

'S Hrastom smo dogovorili dvoje kandidata, neće biti potpisani kao Hrast', rekao je te dodao kako to nije prevara birača jer postoje brojne bliskosti.

O komentaru Josipe Rimac kako 'od Gospića do Sinja, preko Drniša i Knina, HDZ nema niti jednog predstavnika' na listi te kako je to 'prostor za koji se ginulo, a sad nije dobio priliku', rekao je kako su slijedili prijedloge s terena te kako nije bilo kandidata iz Knina.

'Šibensko-kninska županija provela je interni proces usuglašavanja kandidata za liste. U tom izboru nije bilo kandidata iz Knina. To nije bila odluka vodstva stranke. To je odluka županijskog HDZ-a', rekao je šef HDZ-a.

Plenković je rekao kako će program s kojim idu na izbore predstaviti u srijedu.

Milijan Brkić nije danas došao na predaju kandidatura jer je u Hercegovini.

Rok za predaju istječe u ponoć

Kandidature moraju prispjeti do ponoći, 13. kolovoza. Svima koji dođu do tog roka kandidature će biti zaprimljene, ističe potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Povjerenstvu je za subotu već najavilo nekoliko podnositelja, među njima i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja će svoje liste, 'dotjerivane' praktično do zadnjeg trenutka, predati u subotu prijepodne.

Lovrin poziva sve koji misle donijeti kandidature da se čim prije jave Povjerenstvu kako bi se mogao napraviti raspored predaje i izbjeći gužva.

Gužve u DIP-u proteklih dana gotovo da nije bilo, podnositelji su se, u pravilu, najavljivali, a tek rijetki remetili pravilo da se svaki puni sat zaprimi nova kandidatura.

Do petka predvečer DIP je zaprimio više od 50 kandidacijskih listi i 16 kandidatura za 12. izbornu jedinicu u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Na izborima u studenom predano je 168 kandidacijskih listi, gotovo upola manje nego na izborima 2011., kada ih je bilo 313.

Nakon što zatvori svoja vrata za liste, DIP potom ima dva dana za provjeru i objavu pravovaljanih, čime će i službeno početi izborna promidžba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene