457218
457218
457218
457218
457218

Vlada traži način kako da od nove godine struja ne poskupi

  • , 16.11.2016., 07:50
  • Autor:
  • komentara

Vlada još uvijek radi na rješenju problema kako da se od nove godine ne povećaju računi za struju. Poskupljenje prijeti zbog toga što se mora povećati naknada za proizvođače iz obnovljivih izvora energije.

 
 
 
 
Hoće li struja poskupjeti? (Video: Dnevnik Nove TV)
Hoće li struja poskupjeti? (Video: Dnevnik Nove TV)

Dnevnik Nove TV je u posjedu izračuna kojim bi se zbog nižeg PDV-a na struju, kućanstvima računi mogli - smanjiti.

Vlada se još ne izjašnjava. Hoće li i koliko struja poskupjeti, premijer Andrej Plenković još ne otkriva.

''Razmatramo na razini i ministarstva gospodarstva i ministarstva zaštite okoliša i energetike kako pristupiti tom pitanju'', rekao je Plenković.

Opskrbljivači su Vladi predložili postupno poskupljenje naknade za obnovljive izvore energije. Iduće godine predlažu poskupljenje za 6 lipa po kilovatsatu.

Ministar energetike ne otkriva hoće li prihvatiti prijedlog opskrbljivača.

''Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će uskoro predložiti zakonodavni okvir koji će s jedne strane osigurati podmirivanje preuzetih obveza u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije, a s druge najmanje opteretiti kućanstva i industrijske kupce'', poručili su iz ministarstva zaštite okoliša.

Primjerice, uz povećanje naknade na 6 lipa po kilovatsatu, a sa smanjenjem stope PDV-a na 13 posto, splitska Udruga potrošač izračunala je da bi kućanstva koja na godinu troše 1500 kilovatsati plaćala 116 kuna manje, kućanstvima koja troše 3600 kilovatsati računi bi na godinu bili manji za 245 kuna. Kućanstva koja troše 7500 kilovatsati na godinu imala bi godišnje račune manje za 485 kuna.

''To je nešto što nam ide u prilog, ali situacija je takva da možemo to očekivati samo kao privremeno rješenje'', kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje.

Doznajemo da ministar razmišlja opskrbljivačima i dalje nametnuti obvezu kupnje struje iz obnovljivih izvora po većoj cijeni.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se