Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

Josipović: Neću surađivati s političarima koji zagovaraju mržnju i sukobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez gost je Dnevnika.

Gospodine Josipoviću, Vaš je politički prostor ljevica - možete li preoteti birače SDP-u?

Pročitajte i ovo Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..." Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve"

Ne radi se ovdje o preotimanju. Mi kao stranka nudimo program za kojeg vjerujemo da je realan, za razliku od nekih drugih stranaka. Mi vidimo da bez napretka, bez progresa, neće biti ni demokracije ni boljeg života ni pozitivnog razvoja Hrvastke. Prema tome, mi smo progresistički dio političke scene koji upravo u napretku, u progresu vidi ključt uspjeha.

Kakav uspjeh očekujete? Sigurno ste si postavili cilj, koji je to broj zastupnika kako biste postali određeni politički faktor?

Mi gledamo na dugu stazu. Mi smo mlada stranka, nadamo se uspjehu. Ja sada ne bih coprao, kako bi rekli u Zagrebu, koliko ćemo dobiti mandata. Ali mi ćemo raditi i poslije izbora, ma kako rezultati završili. Vidjeli ste tamo, bili su vaši kolegice i kolege, vidjeli ste puno mladih ljudi vidjeli ste mlade ljude koji žele drugačiju Hrvatsku koji ne žele više razgovarati ni o '41. ni o '45., ni o '71., ni o '91., žele sebe vidjeti u 2021.

NAPRIJED HRVATSKA 'Nismo zvijezda repatica koja će se brzo ugasiti!'

Ciljate na njih?

Tako je, da.

Koje opcije dolaze u obzir za suradnju nakon izbora?

Dolaze u obzir one stranke koje su spremne za ozbiljne reforme. Hrvatska zaista treba reforme. Ako itko misli u ovoj zemlji da će Hrvatska u pravom smislu, ne statistički izaći iz krize, a da sve ostane isto, taj se jako vara.

Koje sve stranke?

Ne bih sada nabrajao koje stranke. Vidjet ćemo nakon izbora koje budu spremne na ozbiljne reforme. Govorio sam o regionalizaciji. Regionalizacija je iznimno važna. Govorio sam u o reformi uprave, pravosuđa, orijentaciji prema znanosti i obrazovanju. Dakle, tko bude zaista spreman ući u to, taj je naš partner.

Možda vam je lakše reći s kojim političarima ne biste mogli surađivati nakon izbora?

Ne bih ni sa kojim političarom surađivao koji zagovara mržnju, sukobe među ljudima, koji ljude ne vidi kao jednake i ravnopravne u ovoj zemlji. S takvima zaista nemam što tražiti.

Odgovaraju li Vama izbori 2016., što je premijer Milanović neizravno potvrdio?

Zapravo, nama kao mladoj stranci, koja je tek počela, odgovara da ima sad nekih još mjeseci do izbora, ali kažem mi gledamo na dulje staze, ne samo na ove iduće izbore. Prema tome, izbori ne ovise o nama, ovise o odluci parlamenta i Predsjednice Republike. Prema tome, kad godi da izbori budu, mi ćemo spremno na njih izaći.

I na kraju, sutrašnji sastanak premijera i branitelja iz Savske. Očekujete li dogovor ili nastavak sukoba?

Nadam se dogovoru. Već je odavno dogovora trebalo biti. Trebalo se i razgovarati i dogovarati i nadam se da će sutra biti kraj svih ovih ružnih scena koje smo viđali, pa između ostalih i scene s plinskim bocama koja je zapravo opasna i koja govori kud bi sve to moglo otići.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene