Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glogoški novinarima:

'Očito je da zbog nečega hrvatska javnost ne smije saznati istinu o kojoj govore branitelji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đuro Glogoški novinarima je objasnio zašto su branitelji u četvrtak odlučili demonstrativno napustiti sabornicu, nakon što im nije odobren zahtjev da se obrate Saboru.

Branitelji su u četvrtak demonstrativno napustili sabornicu nakon što im nije dopušteno da se obrate zastupnicima. Nekima je to toliko teško palo da nisu mogli sakriti suze uz komentar 'evo za što smo živote dali'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠATOR ODLAZI 555% ZA HRVATSKU Branitelji pojasnili zašto baš sada odlaze iz Savske Slika nije dostupna Prosvjed u Zagrebu Bujanec dao Rakić kapu s kokardom koju je dobio od silovane žene iz Vukovara

VIDEO odlaska branitelja iz sabornice pogledajte OVDJE.

Među braniteljima je bio i Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine i jedan od vođa prosvjeda pred Ministarstvom branitelja.

'Mi smo došli u Sabor prije svega da vidimo kakva je stav saborskih zastupnika, klubova zastupnika i predsjednika Sabora prema hrvatskim braniteljima, onima o kojima predsjednik Sabora govori da su najzaslužniji za stvaranje Hrvatske domovine. I sami ste se uvjerili sada kakav je taj odnos. 102 dana u šatoru, 102 dana nerazumijevanja institucija, kako Vlade RH, tako i Sabora', odgovorio je Glogoški novinarima na pitanje s kojim ciljem su došli u Sabor i zašto su napustili sabornicu te nastavio:

Glogoški o 'ilegalnom prosvjedu': 'Šator je tamo jer nismo našli dovoljno velik kišobran'

Na temelju članka 229. poslovnika Hrvatskog sabora predsjednik Sabora Josip Leko odbio je njihov zahtjev. 'Sami ste svjedoci da je predsjednik Sabora rekao da je ovaj dom dom svih u Republici Hrvatskoj. Sada ste se uvjerili da ipak nije tako, da u Saboru mogu samo govorit određeni ljudi koje je izabrao narod, a ne i oni koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske domovine. Ovo je još jedan pokazatelj koja je namjera i hrvatske Vlade i zastupnika u Saboru u kojem pravcu ide odnos institucija ove države, o čemu govorimo cijelo vrijeme, prema braniteljim, Domovinskom ratu i članovima njihovih obitelji', rekao je.

'Može se raspravljat o svima osim o braniteljima'

Poručio je i da su još jednom svjedoci koliko se klubova zastupnika javilo da zatraže stanku da se raspravlja o braniteljima.

'Dva kluba zastupnika. To je dovoljan pokazatelj onog o čemu govorimo cijelo vrijeme - očito je da u Saboru se može raspravljat o svima, ali samo ne o braniteljima', zaključio je.

'Ono što želimo posebno naglasiti u svemu ovome - u samo početku vidjeli ste što su govorili i ministar i predsjednik Vlade i svi ostali. Uz uvrede braniteljima i članovima njihovih obitelji, na kraju se pokazalo da nisu govorili istinu da su lagali. Međutim, očito je da zbog nečega hrvatska javnost ne smije saznati tu istinu o kojoj cijelu vrijeme govore hrvatski branitelji', rekao je Glogoški.

'Očito je da Matić ima zdravstvenih problema, preporučujemo mu da se liječi'

'Ovdje smo zbog svakog branitelja, zbog svakog onoga koji živi u Republici Hrvatskoj. Mnogi branitelji dali su svoje živote, svoje zdravlje za hrvatsku budućnost, međutim vidimo kakva je ona danas', rekao je i dodao da je njima iskreno žao što neke političke opcije u Saboru još uvijek dijele Hrvatsku na lijeve i desne.

'Cilj da hrvatski branitelj nestane'

'Svjedoci smo također da oni koji su dali svoje živote za Hrvatsku, izgleda, po nekima u sabornici da su dali uzalud jer ono što je bilo u cilju i Ministarstva branitelja, možemo sada slobodno reći, i Vlade, a to je da hrvatski branitelj nestane, da nestane Domovinski, obrambeni rat, da se napravi region, da se izjednači žrtva i agresor', poručio je i dodao da su svjedoci tome da nema novca za branitelje, stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

'Ali vidimo, izgleda, da novaca ima za one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku', rekao je Glogoški.

Novinare je zanimalo i što dalje.

'Nakon ovoga svega i nakon stava predsjednika Sabora koji je rekao da su nam vrata Sabora uvijek otvorena, vidjeli smo sada koliko su ta vrata otvorena', rekao je Glogoški i dodao da predsjednik Sabora nije imao hrabrosti sazvati izvanrednu sjednicu kako bi se riješilo pitanje branitelja.

'Vidjeli ste sada nakon njegovog službenog odgovora da ne želi stavit nakon aktualnog sata točku dnevnog reda odnos institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji, Domovinskom ratu. Sada smo još jednom svjedoci da predsjednik Sabora ne želi omogućiti da se hrvatskim braniteljima omogući da govore istinu u Saboru', smatra Glogoški koji je dodao i da postoji mogućnost da se bilo tko obrati Saboru ako postoji dogovor između njegovog predsjednika i predsjenika klubova.

Što podrazumijeva 'plan B'?

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i što Glogoški, kada govori o prosvjedima, podrazumijeva pod 'planom B' koji spominje?

VIDEO Matić na ručku s Glogoškim i Klemmom, među okupljenima i Milijan Brkić

'Nakon ovoga svega sjest ćemo i dogovorit se. Ovo je još jedan pokazatelj da Sabor nije institucija građana RH. S obzirom da ignoriraju i branitelje možemo zamisliti kakva će biti situacija s ljudima iz RIZ-a, Ine, Imunološkog, s poljoprivrednicima, stočarima i svima ostalima. To nije onakva budućnost kakvu su hrvatski branitelji željeli svima u domovini', rekao je.

Ustavnost zakona

'Dobili smo dva očitovanja od klubova, to su Klub Hrvatske stranke umirovoljenika koji su se negativno očitovali i Klub HDZ-a koji se pozitivno očitovao. Ostali, nažalost, nisu našli za shodno niti da nam odgovore na naš dopis', odgovorio je na pitanje imaju li informaciju jesu li se klubovi zastupnika izjasnili o ustavnosti Zakona o pravima branitelja

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene