Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznanje Hrabrom telefonu

Dječje linije kao spas: U ekonomskoj krizi dvostruko više zlostavljane djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrabri telefon je primio važno priznanje za doprinos jačanju i širenju mreže Child Helpline International (CHI). Kao ponosni medijski pokrovitelj, čestitamo od srca!

Priznanje Hrabrom telefonu dodijeljeno je na Petoj Europskoj regionalnoj konzultaciji dječjih linija , koja je održana u Bruxellesu u organizaciji mreže Child Helpline Internationala, koja je ujedno proslavila 10. godišnjicu.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Napadi na maloljetnike - 1 Oglasila se policija Šestorica tinejdžera napadnuta u centru Zagreba, majka progovorila za Dnevnik Nove TV: ''Jedna stvar koju su mi rekli čini mi se najstrašnija''

>>Hrabri telefon otvorio savjetodavnu liniju za roditelje

Na manifestaciji je sudjelovalo više od 50 delegata dječjih linija iz preko 40 zemalja Europe.

'Hrabri telefon je član CHI od njegova osnutka, odnosno sudjelovao je u njezinom formiranju. Ovo priznanje nam je velika potvrda našeg rada, jer da bi neka dječja linija bila članicom ove mreže, mora svake godine zadovoljavati brojne principe i standarde propisane od ove mreže. Sudjelovanje na regionalnim i međunarodnim konferencijama ove mreže nam je važno, jer tu se okupljaju stručnjaci čija su nam iskustva i znanja dragocjena', rekla je Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona.

'Osim zaposlenicima i osnivačima Hrabrog telefona, ovo priznanje puno znači i volonterima koji su uvijek bili nosioci i najveća snaga organizacije', istaknula je Sandra Tolić, koordinatorica linije Hrabri telefon za djecu.

>>Što djeca proživljavaju dok se roditelji svađaju

Također, jedan od važnijih događaja regionalne konzultacije bilo je predstavljanje publikacije 'Glasovi mlade Europe' u Europskom parlamentu, koja sadrži izvještaje dječjih linija Europske unije, uključujući Hrabri telefon, u zadnjih 10 godina.

Naime, prema toj publikaciji, nasilje i zlostavljanje nad i među djecom udvostručilo se tijekom ekonomske krize. Publikacija 'Glasovi mlade Europe' pokazuje kako su pozivi vezani uz sve oblike nasilja porasli od 2009. godine na sveukupno 2.1 milijun poziva u 10 godina. Djeca i mladi diljem zemalja Europske unije pokazuju razne probleme vezane uz odnose s vršnjacima, psihosocijalne probleme, te obiteljske probleme.

>>Obiteljska drama: Sin doživio šok, ovrha odgođena!

Također, zabrinjavajuća je činjenica da raste i broj poziva vezan uz probleme zadovoljavanja osnovnih dječjih potreba, seksualnu eksploataciju, te prosjačenje od strane djece i iskorištavanje djece u svrhu brige o domu. Na Hrabrom telefonu pozivi vezani uz nasilje i zlostavljanje su uvijek biti prvi i najčešći razlog pozivanja linije za djecu, koja od travnja ove godine ima europski harmonizirani broj 116-111.

'Bilo bi izuzetno korisno kad bi dječje linije bile prepoznate kao ključni alat u sustavu zaštite djece Europske unije. Prioritet bi trebao biti osiguravanje financiranja dječjih linija kako bi nesmetano mogle raditi', rekao je Antonio López-Istúriz, član Europskog parlamenta za Španjolsku. 

'Dječje linije su vrlo važan dio u našoj inicijativi zaštite djece i  moramo izgraditi suradnju unutar sustava zaštite djece kako bi se uvjerili da današnje i buduće iznesene podatke koristimo na najbolji mogući način', navodi Frances Fitzgerald, irska ministrica poslova djece i mladih.

'Trajne posljedice zlostavljanja i nasilja, komercijalnog i seksualnog iskorištavanja ili nedostatak osnovnih potreba će otežavati razvoj djece i mladih u neovisne građane te će onim zemljama koje će im pružati podršku nametati ogroman financijski teret u godinama koje dolaze', rekla je Nanita la Rose, izvršna direktorica Child Helpline International-a.

'Posebno emotivno je bilo obraćanje triju djevojčica predstavnicima Europskog parlamenta, u kojemu su naglasile važnost dječjih linija, ali i težine problema s kojima se djeca i mladi danas susreću', navela je Sandra Tolić, koja je u Bruxellesu predstavljala Hrabri telefon.

Child Helpline International - CHI je globalna mreža dječjih savjetodavnih linija koja radi na zaštiti dječjih prava, a danas ima 173 članice iz 142 zemlje diljem svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene