Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Deša Mlikotin Tomić podnijela ostavku: 'Bila sam izložena najgorim uvredama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deša Mlikotin Tomić podnijela je ostavku na mjesto predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na sjednicu nije došla jer je, kako je napisala u pismenoj ostavci, na liječenju.

Novi je predsjednik povjerenstva Mate Kačan, zbog čijeg izbora ponovno negoduje oporba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Indeks 3 U ponedjeljak presuda za korupciju na Ekonomskom fakultetu Slika nije dostupna Završne riječi Indeks 3: Grgona odbacio sve optužbe

Kandidati su bili Mate Kačan i Zorislav Antun Petrović.

U tajnom glasovanju, Kačan je dobio sedam, a Petrović tri glasa članova Povjerenstva.

Uvjet je da predsjednik Povjerenstva bude iz redova stručnjaka, a biraju se iz redova nestranačkih članova Povjerenstva.

Oporba negoduje i tvrdi kako je ponovno riječ o namještenom kandidatu od strane HDZ-a. Kačana je, naime, predložila Jadranka Kolarević, a Petrovića Ivo Josipović.

Deša i dalje ostaje član povjerenstva.

>> Saslušanje Deše Mlikotin-Tomić odgođeno zbog njezinih zdravstvenih tegoba

>> Sanader: 'Deša Mlikotin Tomić bila je saborska moralna vertikala, a ne moja'

>> Oporba očekuje ostavku Deše Mlikotin Tomić, otkazana sjednica povjerenstva

Svoju ostavku Deša Mlikotin-Tomić članovima je Povjerenstva poslala jutros, a u njoj objašnjava da je kao osumnjičenica u akciji 'Indeks' svjesna da posao u Povjerenstvu ne može obavljati bez neupitnog povjerenja ostalih članova, koje je imala u času kad je izabrana na tu dužnost.

'S obzirom na okolnosti u kojima sam se zatekla, moram se sama boriti za opstanak i istinu te nemam viziju da mogu obaviti taj težak posao bez vašeg neupitnog povjerenja', napisala je Mlikotin Tomić.

U tekstu ostavke deša Mlikotin Tomić još se jednom zahvalila na iskazanom povjerenju da vodi povjerenstvo za odlučivanje od sukobu interesa. Posjetila je da je povjerenstvo imalo jednogodišnju stanku u radu, a da je ona svojim dolaskom željela popraviti učinkovitost povjerenstva koje ima 250 neriješenih ili zastarjelih prijava protiv dužnosnika još od 2004. godine.

Deša Mlikotin Tomić u ostavci se osvrnula i na akciju Indeks.

'U tom poslu spriječila me akcija nazvana 'Indeks', u kojoj sam osumnjičena za nekoruptivno djelo bez imovinske koristi, tj. navodne neregularnosti dva ispita. Za ta sumnjičenja smatram da nisam kriva te da nisam povrijedila niti zakon niti profesionalni kodeks. Ipak, na najgori način javno sam izložena najgorim osudama, i to skoro isključivo kao predsjednica ovog tijela', ističe Deša Mlikotin Tomić.

Dodala je kako je bila javno izložena najgorim optužbama i uvredama nakon 30 godina znanstvenog i društvenog angažmana u Hrvatskoj i svijetu, a naročito na pitanjima Europske Unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene