Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Heroj koji to ne želi biti'

Der Standard: Gotovina više nije ikona hrvatske desnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski Der Standard donosi komentar o generalu Anti Gotovini u kojem ističe da je Gotovina svojim ponašanjem nakon oslobađajuće presude u Haagu iznenadio mnoge u Hrvatskoj.

Komentatorica Nina Brnada u svom tekstu 'Ante Gotovina: Heroj koji to ne želi biti' za Der Standard piše kako su svi mislili da znaju tko je Ante Gotovina - hrabar ratnik koji mrzi Srbe. Komentatorica opisuje njegove portrete iz doba rata, portrete vojnika u uniformi strogog pogleda koje su toliko isticane za njegovog izbivanja iz Hrvatske koje su, kako kaže, postale ikona u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

>> Nikolić o Gotovini: 'Što hoće? Da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao?'

Komentatorica piše da Gotovina nije ispunio očekivanja mase koja je na dočeku generala pjevala nacionalističke pjesme, jer nije izvikivao nikakve parole niti je zauzeo bahati stav, a k tome je i pozdravio institucije predsjednika i Vlade koji je dobar dio okupljenih kao socijaldemokrate čak i izviždao. Navodi kako je sadržaj njegovog kratkog govora tada bio da rat pripada prošlosti i da se svi zajedno trebaju okrenuti budućnosti.

U tekstu stoji i ocjena da Gotovina vjerojatno ni u Vukovar na 21. godišnjicu pada grada nije došao kako to ne bi dodatno razbuktalo strasti. Autorica navodi i Gotovinin poziv izbjeglim Srbima da se vrate u svoju domovinu Hrvatsku te zaključuje kako je Gotovina poslužio kao projekcija za glorificiranje nacionalizma, što nije imalo veze s njegovom osobom. Navodi se da dok njegovi najvatreniji sljedbenici zagovaraju načelo 'Hrvatska Hrvatima', general očito zagovara multikulturalnu Hrvatsku te da se i njegova slika znatno promijenila - umjesto vojnika strogog pogleda sada se viđa nasmješenog i ugodnog koji se rado smiješi i govori pred kamerama.

A desnica se, zaključuje komentatorica na kraju teksta, ponaša kao da se ništa od toga ne događa koja i dalje slavi staru svoju idealiziranu sliku kao ikonu generala Gotovine, no da su tu ikonu izgubili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene