Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski predsjednik o pozivu Srbima

Nikolić o Gotovini: 'Što hoće? Da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić komentirao je izjavu generala Gotovine u kojoj je pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku. 'To je cinično', rekao je.

Ante Gotovina prošli je tjedan pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku te da Hrvastka i Srbija krenu dalje ne osvrčući se na prošlost. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić oštro je komentirao taj Gotovinin čin.

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Poziv Poziv Domagoja Mikića Na zebri koja vodi u križanje poginuo je 12-godišnjak: Gdje su institucije?

'To je cinično! Što hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći - to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i u hrvatskom. Kad je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, donijeli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhitila Mladića i odvela ga u Haag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji mu kažu - stanite, ljudi, pa to je bio zločin', rekao je Nikolić u intervjuu za Kurir.

>> AUDIO Gotovina za Kurir: Izbjegli Srbi, vratite se u Hrvatsku!

Smatra i kako Srbija s Hrvatskom ne može otvoreno surađivati. 'Moramo tražiti načine da s tom državom surađujemo u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa. Ali očigledno da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da surađivati. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?', rekao je Nikolić.

Svjestan svojih riječi i posljedica koje će ostaviti Nikolić će nastavio svoju kritiku. 'Uvijek ću ja biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno. Pa eto, bar smo u nečemu slični. Moj sin, koji trenira u Hrvatskoj, rekao mi je da su ga tamošnji mediji pitali o presudi. Odgovorio im je da je presuda sramotna, ali da postoji jedan sud na kojem nema utjecaja ni sudac, ni novac, jer je to Božji sud', oštro komentira trenutnu situaciju Nikolić.

Kaže Nikolić i kako su svi njegovi planovi o izglađivanju odnosa sa Hrvatskom i BiH, zbog haške presude, pali u vodu. 'Imao sam velike planove o tome da s Hrvatskom i BiH konačno svedemo račune i uspostavimo dobre odnose. Ovo s Hrvatskom ne ide na dobro. Predsjednik Hrvatske je do ove presude tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sad razgovarao - ja kao predsjednik naroda koji je činio zločine i on kao predsjednik naroda koji nije ni za što osuđen', rekao je Nikolić o odnosima s predsjednikom Ivom Josipovićem.

'A da smo mi proslavili ovako nešto kao što je Hrvatska proslavila, ne bismo nikad u povijesti zaslužili članstvo u EU. Vuk Jeremić i ja smo se dogovarali o sjednici GS UN 10. travnja i mislim da je to prava prilika. A govorit ću kao što je Castro govorio, dok me ne istjeraju iz sale, zato što je to možda jedinstvena prilika da Srbija izgovori sve što joj leži na duši. Da prebrojim koliko su Srba Hrvati pobili - još od Drugog svjetskog rata. Nepristojno je Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju! A zatvorit će se i taj Haški sud do 2014. godine, razići će se 'čiče' negdje po nekim šumama i gorama, nitko ih neće poznavati za dva mjeseca. Završili su posao', smatra Nikolić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene