Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o cijenama goriva i oporezivanju

Štern za Dnevnik Nove TV: "Bojim se da je cijela ta politika sankcija prema Rusiji promašila metu''

Naftni konzultant Davor Štern komentirao je za Dnevnik Nove TV cijene goriva, ali i sve glasnije pozive političara da zbog ekstra zarade treba dodatno oporezivati i naftne kompanije.

Jesu li niže cijene goriva signal ulaska u recesiju? Naftni konzultant Davor Štern za Dnevnik Nove TV kaže: "S jedne strane se svakako se tome trebamo veseliti, niža cijena znači i niže troškove za domaćinstva i industriju, međutim ulazak u recesiju je izvjestan i vjerojatno je to i razlog zašto pojeftinjuje nafta na svjetskom tržištu, a slijedom toga i derivati. Najave recesije su sve glasnije, i jasno, uz sve ostalo što se događa u svijetu za očekivati je da će jesen biti vruća. Vjerojatno se zato cijene stabiliziraju, jer nema velike potražnje."

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog protiv 33 ljudi Na snagu stupile prve sankcije EU-a zbog smrti Alekseja Navaljnog Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima

Na pitanje koliko će trebati da se inflacija i poskupljenja stave pod kontrolu, Štern odgovara: "Tu sam malo skeptičan. Dosad smo puno puta imali povećanje i smanjenje cijena. Uz povećanje je išlo i povećanje cijena svih ostalih proizvoda i usluga koje su na bilo koji način vezane uz transport i potrošnju goriva, međutim baš nije bilo nekih velikih pokazatelja da se te cijene spuštaju nakon što se cijene (goriva) spuste''.

Ipak, ne očekuje veliko snižavanje cijena ''jer su one sada u odnosu na proizvodnju u svijetu i stanje sa zalihama dosta realne, a isto tako ne očekuje da će s padom cijene derivata pasti ove cijene različitih proizvoda koje su išle gore."

Komentirao je i pozive da se dodatno oporezuju naftne kompanije zbog ekstra zarade na ratu u Ukrajini: "Nisu to samo naftne kompanije, jasno je da one imaju veći dio kolača, međutim većina novca se stvara na burzama, odnosno na mjestima gdje se trguje naftom i derivatima, tako da se ne može govoriti samo o zaradama naftnih kompanija – zarade su kod svih onih koji sudjeluju na burzama. Oni stavljaju u promet veliku količinu novca za papirnatu kupovinu naftnih derivata''.

''Pitanje oporezivanja ekstra profita je staro pitanje, već se puno puta pokušalo stati na kraj tim ekstra zaradama i basnoslovnim bogaćenjima sudionika na energetskom planu, međutim bojim se da je to teško provedivo, jer svi oni su dobro smješteni, u dobre porezne oaze, imaju dobro odrađen sustav legalnog izbjegavanja plaćanja poreza, i teško da će se bilo kakva politika moći s time nositi jer se radi o izuzetno jakim kompanijama, pojedincima, burzama. Teško će se to dovesti pod kontrolu'', smatra Štern.

Što se tiče sankcija na energente, koje su trebale urušiti rusko gospodarstvo, a na kraju je europsko gospodarstvo na rubu recesije, Štern kaže: "Nažalost, tako je. Izgleda da smo radili u korist naše štete. Rusko gospodarstvo je žilavo, ono što Rusima u ovom trenutku nedostaje, barem iz mojih izvora, jesu uglavnom luksuzne robe, do kojih oni teže dolaze. Oni imaju manje luksuza u robi, a nama će energija i energenti postati luksuz''.

''Bojim se da cijela ta politika sankcija prema Rusiji, u nadi da će to utjecati na tijek rata u Ukrajini, promašila metu i bojim se da će cijela Europa morati vrlo brzo sjesti i razmisliti što će napraviti, jer već vidimo dosta veliko nejedinstvo u Europi. Svi se kunu u neke velike uštede, ali pojedine zemlje već iskaču iz tih ušteda. Svatko će formirati svoje pozicije u odnosu na to što se preporučuje od tih 15 posto. Vidjet ćemo što će jesen donijeti, međutim evo, sankcije su pogodile Europu i moramo naći način da to preživimo i da se iz toga izvučemo što bolje možemo'', zaključio je Štern.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene