Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili po prstima

Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Afp
Troje bliskih suradnika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika dobilo je sankcije. Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanima s SAD-om zabranjeno je da s njima posluju.

Američka vlada uvela je sankcije za još troje bliskih suradnika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, potvrđeno je iz Ministarstva financija SAD-a, pa je tako sada pod američkim sankcijama cijeli politički vrh bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Na popis osoba pod američkim sankcijama dospjeli su glavna tajnica ureda predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, predsjednica Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić te Branislav Okuka, koji je opisan kao neformalni Dodikov suradnik i jedan od glavnih organizatora prosvjednih okupljanja po Republici Srpskoj kojima se promovira separatistička politika.

Pročitajte i ovo seizmograf epicentar u Crnoj Gori VIDEO Trese se regija, objavljene prve snimke jakog potresa: Pogledajte kako je to izgledalo na benzinskoj postaji i Stradunu

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Vlada usvojila novi paket pomoći: Pogledajte koje su sve mjere uključene

Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanima s SAD-om zabranjeno je da s njima posluju.

Kažnjeni su jer su izravno sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a, kršeći tako presude Ustavnog suda BiH kojima je taj praznik označen neustavnim.

"Sjedinjene Države veoma su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija koje su najvažnije za mir i stabilnost u regiji", izjavio je podtajnik Ministarstva financija SAD-a zadužen za pitanja terorizma i financijske obavještajne poslove Brian Nelson.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Što se događa? Još jedan Boeing prisilno sletio: U nekoliko dana zaredali su se brojni problemi

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Najavio je kako će SAD "nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog osobnih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine".

Pod američkim sankcijama sada je cijeli politički vrh RS-a predvođen Dodikom, a zabrana putovanja u SAD i zamrzavanje imovine kazne su koje su izrečene i članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru RS-a i predsjedniku entitetskog parlamenta, većem broju ministara u vladi RS-a, kao i nekim zastupnicima u entitetskom i državnom parlamentu.

Američku politiku sankcija dužnosnicima iz reda bosanskih Srba prati i Velika Britanija, dok se Njemačka odlučila na obustavu financiranja projekata u RS-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene