Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči referenduma

Marš 'GLASAM PROTIV': Pred Vladom razvukli zastavu duginih boja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri LGBT udruge organizirale su danas zagrebačkim ulicama 'marš' koji je završio na Markovu trgu, ispred Vlade i Hrvatskog sabora, odakle su aktivisti 'posljednjim apleom' pozvali javnost da na sutrašnjem referendumu o ustavnoj definijici braka glasuju 'protiv'.

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organizirale su marš 'Glasam protiv' koji je započeo okupljanjem na Cvjetnom trgu u podne. Na Markovom trgu su građane još jedanput pozvali da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv.

'Pozivamo sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na ovom trgu, nisu učinile - da stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju protiv', kazale su aktivistkinje i aktivisti Lezbijske grupe Kontra, Rišpet - LGBT udruga Split i Ženske mreže Hrvatske.

Aktivisti LGBT udruga ponovno su naveli da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava.  'Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda', rečeno je.

Prema mišljenju pripadnika triju LGBT udruga, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Smatraju da su političke stranke i državne institucije time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

Također, navode kako je Hrvatski sabor donio odluku da po prvi puta u hrvatskoj povijesti raspiše referendum, na kojem će se odlučivati o zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine.

'Kao građani i građanke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu slijedeći puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina', rečeno je na prosvjedu tri LGBT udruge.

Referendum je šikaniranje nas diskriminiranih skupina, koje nemaju pravo na brak kao i drugi, i zato pozivamo sve građanke i građane da izađu sutra na referendum i glasaju 'protiv', kazala je koordinatorica Kontre, Sandra Juras.

Prosvjednici su, uz ostalo, nosili transparente: 'Ustav nije igračka', 'Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja jest', 'Ne u ime moje obitelji', 'Glasam protiv', te fotografiju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka ispod koje je pisalo - 'razveden', a nekoliko transparenata bilo je ispisano ćirilicom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DIP Europski izbori: Državljani drugih članica EU mogu birati i biti birani Slika nije dostupna Definicija braka Evo kako će izgledati procedura promjene Ustava

Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv'

Osim u Zagrebu, skupovi za poziv da se na referendumu glasa protiv, održavali su se i u Puli, Rijeci i Splitu. Kampanja 'Građani glasaju protiv' će na zaključnoj konferenciji za novinare predstaviti financijski izvještaj, sukladno uputama DIP-a i osvrnuti se na sve aktivnosti provedene tijekom referendumske kampanje.

Na konferenciji će govoriti Suzana Ritz, majka Luke Ritza, koji je postao simbol borbe protiv nasilja i netrpeljivosti u hrvatskom društvu, a u ime kampanje Građani glasaju protiv Duje Prkut i Zrnka Kušen.

Dan ZA obitelj  incijative 'U ime obitelji'

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' danas je održavala 'Dan ZA obitelj' u cijeloj Hrvatskoj. Između ostalog, volonteri su od 11 sati pili kavu u Zagrebu na Cvjetnom trgu, Kvaternikovom trgu Trešnjevačkom placu, a u Samoboru u centru grada. 'Dan ZA obitelj' se održao i u Varažidu, Bjelovaru, Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Splitu i Dubrovniku.

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. (Hina/S.V)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene