Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

DIP: Pozivanje članova Vlade za ili protiv referenduma je promidžba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo odgovorilo je na upit inicijative 'U ime obitelji' o sudjelovanju članova Vlade u kampanji uoči referenduma o braku.

Kad članovi hrvatske Vlade ne nastupaju osobno, već kao nositelji dužnosti pri čemu građane pozivaju da glasuju 'za' ili 'protiv' referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka, tada takvo postupanje predstavlja referendumsku promidžbu, zaključilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Pročitajte i ovo Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari" Slika nije dostupna Referendum o braku Hrvatska nakon referenduma bliže istoku Europe?

DIP je takvo očitovanje dao odgovarajući na upit inicijative 'U ime obitelji' jesu li Vlada i njezini članovi također sudionici referendumske promidžbe, odnosno na upit o referendumskoj promidžbi i praćenju njezinog financiranja.

SDP: 'Brak nije jednako obitelj', HDSSB: 'Homoseksualne veze nisu prirodne'

Po shvaćanju DIP-a sudionik referendumske promidžbe je bilo koja pravna ili fizička osoba koja u javnosti poduzima promidžbene aktivnosti tako da javno predstavlja i obrazlaže stavove koji govore u prilog ili protiv referendumskog pitanja.

DIP ne spori da promidžbene aktivnosti mogu iziskivati određene troškove te da za podmirenje tih troškova trebaju određena sredstva - iz vlastitih izvora sudionika promidžbe ili iz donacija (u novcu, odnosno uslugama i proizvodima).

Samo ispunjavanje obrasca s punim sadržajem (vlastita sredstva, donacije, ime i prezime donatora, vrsta donacije itd.) predstavlja ispunjenje načela transparentnosti referendumske promidžbe, naglašava DIP koji je ranije objavio obrazac za prikaz tih podataka.

Povjerenstvo je ranije pozvalo sve sudionike promidžbe da, unatoč zakonodavnoj praznini, ali zbog dostignutih standarda, javno objave podatke o izvoru sredstava i visini troškova promidžbe te da to učine najkasnije 24 sata prije referenduma.

Priznalo je pritom da propisi koji reguliraju provedbu referenduma ne obvezuju sudionike na objavu izvora i iznosa sredstava, niti ograničavaju ukupan iznos sredstava za tu namjenu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene