Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve poruke

'Danas Ivo, sutra Zoran, prekosutra netko drugi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko dvije tisuće građana okupilo se večeras na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjednom skupu pod nazivom 'Stegnite vi svoj remen bando lopovska' koji je u Zagrebu i u više drugih hrvatskih gradova organizirala skupina osnovana na internetskoj društvenoj mreži Facebook.

Veliko nezadovoljstvo vidljivo je po broju ljudi koji su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu. Skup je prošao uz kritike i uvrede upućene političkoj eliti, uključujući i oporbu, te nevladinim organizacijama, medijima i sindikatima. Prosvjednici su uzvikivali 'Bando lopovska' i 'Ivo odlazi'. 

'Kako se može srušiti jednu zemlju koju su korumpirani već srušili', poruka je upućena s pozornice na kojoj se i pjesmom 'obračunavalo' s vlašću.

'Moji roditelji se boje da će zbog ovoga ostati bez posla. Upućujem apel: je trebam odgovarati, a ne moji roditelji i moja djevojka', poručio je jedan od govornika.

>> Prosvjedi i u drugim gradovima, u Zagrebu dvije osobe privedene

Prosvjednici kao da su jedva dočekali obraćanje masi. Vidljivo je to bilo po energičnim nastupima koji su obilježili njihove govore.

'Jedino mi možemo izvršiti pritisak na vlast', rekao je u govoru Jakša Matovinović, jedan od organizatora prosvjeda, koji je žestoko prozvao i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdivši da je priječilo građanima pravo na sudjelovanje u prosvjedu, a u svom oštrom govoru spomenuo je i da izvanredne okolnosti traže izvanredne izbore. 

'Ne želimo svaku večer živjeti u strahu i misliti hoće li nam djeca ginuti po haustorima jer je mladima dosadno', osvrnuli su se i na nesigurno stanje u zemlji te ubojstvo maturanta Luke Ritza. 

Zdravstvo za sve, a ne samo za bogate; oštro suočavanje s mafijom; novi prosvjed koji će se održati ukoliko ovaj ne uspije... neke su od upućenih poruka. Govori organizatora trajali su manje od sat vremena, nakon čega su uslijedili nastupi glazbenika.

Matovinović je izjavio novinarima da oko njihovih zahtjeva nema kompromisa, da ih ne zanimaju programi vlasti, već žele rezultate. Želimo da se vlast boji da će svaki put, kad ne bude obavljali svoju dužnost, imati prosvjednike po svim hrvatskim gradovima, rekao je Matovinović.

Iako uz glasne i uvredljive poruke svim nositeljima vlasti, prosvjed je potekao bez većih incidenata, no novinari su primijetili da je policija privela jednu ženu, najvjerojatnije zbog narušavanja javnog reda i mira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene