Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontra vladajućoj strukturi

Prosvjedi i u drugim gradovima, u Zagrebu dvije osobe privedene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom javnoga prosvjeda građana koji je večeras u organizaciji internetske zajednice Facebook održan na glavnome zagrebačkom trgu, dvije su osobe dovedene u policiju na prekršajnu obradu 47-godišnja žena zbog remećenja javnoga reda i mira i 16-godišnjak zbog paljenja baklje, objavljeno je na internetskim stranicama zagrebačke policije.

Kako se navodi, žena je u alkoholiziranom stanju remetila javni red i mir i bacala predmete na pozornicu. Na višestruka upozorenja policijskih službenika da prestane, počela ih je vrijeđati i omalovažavati, te je odbila poći s njima pa je morala biti silom dovedena u policiju na prekršajnu obradu.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

Nad 16-godišnjakom koji je doveden zbog paljenja baklje provest će se prekršajna obrada uz nazočnost roditelja.

U priopćenju stoji da na javnom prosvjedu, koji je trajao od 18 do 20 sati, nije bilo drugih postupaka policijskih službenika vezanih za održavanje prosvjeda.

Prosvjedi facebookovaca u hrvatskim gradovima

Na skupu pod geslom 'Stegnite svoj remen, bando lopovska', što ga je organizirala internetska zajednica Facebook, večeras se na splitskoj rivi po kiši okupilo više stotina prosvjednika koji su nosili transparente s porukama kritike Vladi s poklicima da premijer Ivo Sanader i njegovi suradnici daju ostavke.

Mladi govornici izmjenjivali su se istupajući s megafonom u ruci, a jedan od njih je priznao kako se u Splitu očekivao veći broj prosvjednika. Govornici su isticali kako 'sirotinja više ne će šutjeti', da 'mafiju predvodi Sabor i Vlada koji imaju medije i policiju u rukama', da političari 'imaju plaće od 25.000 i fotelje, a mi nemamo što jesti', 'dolje MMF' i t.d. Također su se čuli i pozivi ministrima.

'Šukeru i Čobankoviću da manje jedu kolače', što je izazvalo smijeh nazočnih. 'Mi nismo ni desni ni lijevi, nas ne zanima ni Sanader ni Milanović, nego to kako ćemo preživjeti', rekao je jedan od govornika. Čuli su se i povici zamjerke državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da je 'trojanski konj'.

U središtu Rijeke na večerašnjem prosvjedu okupilo se petstotinjak građana. Na transparentima su, među ostalima, bile poruke 'Pošteno ako nikako drukčije', 'Impotentnoj Vladi diže se narod', 'Škverove radnicima' . 

Ne izvlačite se preko naroda i snosite odgovornost za svoje greške Prosvjed je održan i na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, gdje se okupilo oko 400 građana. Organizator prosvjeda Dalibor Markušić je rekao kako je cilj skupa poručiti političarima kako im se 'više ne će dopuštati da se olako izvlače iz svojih pogrješaka i krivih odluka', za koje, u konačnici, plaćaju svi građani. Pročitao je i zahtjeve među kojima su: 'zdravstvo za sve, a ne samo za bogate', 'smanjivanje cijena osnovnih životnih potrepština', 'oštro suočavanje s mafijom i organiziranim kriminalnom' i 'kažnjavanje korupcije i nepotizma'.

Na prosvjedu je govorilo i nekoliko građana, među kojima i osječki kapucin fra Ante Kukavica, ocijenivši kako izraz 'bando' i nije jako pretjeran. Ogranizatori su poručili su da iza skupa ne stoji nijedna politička stranka, jer je riječ 'o spontanoj građanskoj inicijativi'. Skupu su nazočili predsjednik osječkoga HNS-a i osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak te predsjednik županijske organizacije SDP-a Zlatko Maksimović.

Tristotinjak građana okupilo se večeras na pulskom Trgu Forumu. 'Svima koji misle kako ovim prosvjedom ne ćemo ništa promijeniti mogu samo poručiti da su u krivu', kazala je koordinatorica prosvjeda Sanja Knežević. Dodala je kako građani moraju početi mijenjati svoje pasivno stajalište prema problemima jer se, kako je kazala, 'pasivnošću može samo pridonijeti gomilanju problema'. Po njezinim riječima reforma zdravstva, korupcija, kriminal, ubojstva i atentati u Hrvatskoj nemaju nikakve veze sa svjetskom krizom , kao što neki žele prikazati.

Na zadarskom Narodnom trgu okupilo se oko 400 prosvjednika i promatrača. Pred okupljenima je govorila nekolicina mladih, među njima i koordinatorica za pripremu prosvjeda Ivana Loko. Ovdje smo u ime svih prevarenih, ovdje smo jer nam je dosta bijede i stezanja remena, rekla je, uz ostalo, Loko. Ovdje smo u ime svih prevarenih profesora, poljoprivrednika, ribara, umirovljenika, majki, studenata i bolesnika, poručili su mladi. Uz ostalo, rečeno je i da prosvjedni skup nije protiv HDZ-a. 'Kažemo i SDP-u i HDZ-u da nam je dosta šutnje i bijede', poručeno je.

Oko 150 Šibenčana okupilo se večeras na Trgu Pavla Šubića. Poručili su, među ostalim, kako više ne žele živjeti u strahu te da žele dignuti svoj glas protiv uvijek istih političara koji se zadnjih 18 godina samo izmjenjuju na hrvatskoj političkoj sceni, a građane i državu doveli su u dužničko ropstvo. Zatražili su da napokon svi dužnosnici predoče svoje imovinske kartice te da se ukine zabrana prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu.

Prosvjedu u Šibeniku priključili su se i čelnici šibenskog SDP-a i HNS-a te primoštenski načelnik Stipe Petrina. On je nakon najave premijera Ive Sanadera o štednji zaposlenicima primoštenske općine povisio plaće i obećao im bogate božićnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene