Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari za DNEVNIK.hr

"Svi ratuju protiv svih, nitko nikome ne vjeruje. Sve je moguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski analitičar Damir Novotny za DNEVNIK.hr kazao je kako će nakon Francka slična situacija gotovo sigurno dogoditi i s drugim dobavljačima. Krizu u Agrokoru komentirala je i profesorica na Ekonomskom fakultetu Marijana Ivanov te analitičar Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Račun tvrtke Franck, jedne od najvećih dobavljača Agrokora danas je blokiran, pokazuju podaci Fine.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Hoće li nakon Francka uslijediti lančana reakcija te će u blokadi završiti i ostali Agrokorovi dobavljači pitali smo ekonomskog analitičara Damira Novotnyja kojeg je vijesto o blokadi Francka iznenadila.

"Dobavljači kojima je Konzum bio glavni distributivni kanal u situaciji blokade Konzuma i neplaćanja će sigurno imati velikih problema oko izmirivanja svojih obaveza, posebno oko poreznih obveza koje dospjevaju svaki mjesec. Protiv njih nema pravnoga lijeka, vi ne možete odgoditi tu obavezu, morate platiti u roku od 60 dana ili Porezna uprava direktno ovršava vaš račun. Situacija s Franckom će se gotovo sigurno preliti i na druge dobavljače", kazao je Novotny za DNEVNIK.hr.

"Opća kriza likvidnosti"

Krizu u Agrokoru i blokadu dobavljača komentirala nam je i Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu.

"Ako se ovako nastavi, to je opća kriza likvidnosti, i podsjeća na dužničko-vjerovničku krizu iz 90-ih koja je unatoč praksi kompenzacija i cesija na kraju završila propadanjem brojnih poduzeća, propadanjem nekoliko maliih banaka, blagom recesijom 1999. i s 10 godina zaostajanja hrvatske ekonomije.

Po bilanci Francka to je solventno poduzeće, ali za likvidnost treba novac-kredit što jasno košta određene troškove kamata, a ovisi o volji banaka da plasiraju kredit i visini kamata. No rješenje krize nije da do sada dobavljači povećaju svoju zaduženost jer i među njima ima prezaduženih. Eventualno bi HNB mogao pomoći nekim izvanrednim namjenskim kreditima 6 do 12 mjeseci koje bi banke ili neka novoosnovana institucija odobravala poduzećima uz kamatnu stopu 1,5 posto godišnje", kazala je Ivanov.

Dodao je kako bi se ta situacija mogla preliti i na male dobavljače koji također ovise o Konzumu.

Brkić: "Sve su opcije otvorene"

Ekonomski analitičar Luka Brkić kazao nam je kako su sve opcije otvorene.

"Postoji opasnost od kaotičnog razvoja situacije, lančane reakcije i domino efekta. Razina nepovjerenja je izuzetno visoka. Dolazak inozemnih stručnjaka je povećala razinu neizvjesnosti i strahova te međusobnog nepovjerenja.To je situacija u kojoj svi ratuju protiv svih u kojima svatko pokušava spasiti svoju kožu bez obzira koliko se pozivao na nacionalne interese i domoljublje.Treba naglasiti kako lančana reakcija nije jedina mogućnost. Pojedini dobavljači mogu preživjeti ako su njihova potraživanja prema Agrokoru manje ili ako su njihovbe bilance takve da čak i stopostoni otpis ne ugrožava njihovu likvidnost", kazao nam je Brkić.

Podsjetimo, Branko Roglić, vlasnik Orbica u nedavnom intervjuu za Dnevnik Nove TV kazao je kako postoji strah da će se veliki dobavljači namiriti i uzeti novac koji im je Agrokor dužan, a da bi na kraju mogli stradati mali dobavljači.

"Strah postoji, ali ja se nadam da bi tu trebala reagirati država i ona bi na neki način trebala zaštititi male i srednje poduzetnike, da se tu ne izgube radna mjesta, koja bi se inače trebala izgubiti u Agrokoru", kazao je Roglić u intervjuu za Novu TV.

"Lex Agrokor u Saboru"

Podsjetimo, u Saboru se danas održava rasprava o tzv. "Lex Agrokoru", odnosno zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, koji je predložila Vlada.

Hrvatskoj javnosti jučer se predstavio Antonio Alvarez III., glavni direktor za restrukturiranje Agrokora sa svojim timom. Najavio je da ne može ništa obećati kad je riječ o spašavanju Agrokora i njegovih zaposlenika te da je situacija iznimno složena.

"Nemamo mnogo vremena. Situacija je poprilično kritična. Nema jamstva da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najtežih situacija s kojima ćemo se suočiti. Sretao sam se s mnogo zahtjevnih poslovnih situacija u prošlosti, ali ova je iznimno zahtjevna. Tu sam da maksimiziram vrijednost svim stranama, da zadržim grupaciju na okupu", poručio je Alverez dodajući da je prerano govoriti o otpuštanju zaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene