Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska odlučuje o kupnji

Damir Krstičević razgledao vojni avion Gripen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević razgledao je u srijedu u vojarni na Plesu švedski borbeni zrakoplov Gripen, izrazivši nadu kako će se Hrvatska do kraja godine odlučiti hoće li "uvrstiti tu vojnu komponentu" i koji bi to zrakoplov bio.

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu u vojarni "Pukovnik Marko Živković" pored Zračne luke "Franjo Tuđman", Krstičević je kazao da je Hrvatska petnaestak godina odlagala rješenje za nabavku borbenih zrakoplova te da više nema vremena.

Pročitajte i ovo Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 350 milijuna kuna već je osigurano Gdje je zapelo s kupnjom aviona? Potpisa na ugovoru još nema, Predsjednica požuruje, a Vlada je dobila poruku Slika nije dostupna Krstičević uvjerava F-16 ili Gripen?: "Hrvatska će do 2022. imati dvanaest novih borbenih zrakoplova"

"Znate kakva je situacija s našim MiG-ovima", kazao je i dodao da hrvatski politički vrh smatra potrebnim da Hrvatska vojska ima borbene zrakoplove.

Ta je komponenta vrlo važna za vojsku i mi smo do se sada upoznali s iskustvima Izraela i Rumunjske u vezi zrakoplova F16 koje su oni izabrali, rekao je Krstičević, najavivši da hrvatski stručni tim namjerava još posjetiti Mađarsku i Češku te upoznati njihova iskustva s Gripenom.

Ministar Krstičević je kazao predstavnicima Gripena da Hrvatska ističe tri elementa za razgovore, a to su da se posao rješava kroz međudržavni sporazum, da se radi o ulaganju u Hrvatsku te da cijena bude povoljna.

"Stručni tim će predložiti koji bi optimalan broj zrakoplova Hrvatska trebala imati - 10, 12 ili 16. Sve opcije treba istražiti i predložiti najbolje rješenje", izjavio je potpredsjednik Vlade.

Na pitanje novinara hoće li nestabilni uvjeti u kojima se Vlada sada nalazi ili eventualne promjene Vlade ugroziti taj posao, Krstičević je odgovorio da je Hrvatskoj potrebna stabilnost te vjeruje da će je i zadržati, ali se i nada će sadašnji razgovori oko nabavke zrakoplova biti prihvaćeni i u slučaju promjene Vlade. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene