Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUŽBENI POSJET

Ide u Ameriku razgovarati i o F-16: Krstičević otkrio ključne parametre za nabavku vojnih aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je da sljedeći tjedan putuje u službeni posjet SAD-u gdje će s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom razgovarati o jačanju suradnje dviju država, sigurnosnim izazovima na jugoistoku Europe, a potvrdio je da će razgovarati i o mogućnosti kupnje vojnih zrakoplova za potrebe Oružanih snaga RH.

"Idem na sastanak s kolegom, američkim ministrom obrane generalom Jamesom Mattisom jer ima puno tema za razgovor, a jedna od ključnih je jačanje suradnje, pošto su Sjedinjene Američke Države naš ključni partner i saveznik u području obrane i sigurnosti", izjavio je ministar obrane Damir Krstičević novinarima na Visu gdje je u Viškom akvatoriju, zajedno s američkom veleposlanicom Julietom Valls Noyes i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, nazočio akciji pronalaženja američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 1944. srušio u blizini otoka Visa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nabavka borbenih aviona Krstičević kontra Selaka: "Pitajte i druge pilote što misle. I Gripen i F-16 su vrhunski zrakoplovi" Slika nije dostupna Odluka "vrlo skoro" Ministar Krstičević o nabavci borbenih zrakoplova: "Ne favoriziram izraelsku ponudu"

Naglasio je da Hrvatska želi još više unaprijediti suradnju sa SAD-om i još više ojačati sposobnost Hrvatske vojske da se ona može nositi sa svim ugrozama i rizicima.

"Razgovarat ćemo također i o borbenom zrakoplovu jer ta (vojna zrakoplovna) sposobnost je potrebna Hrvatskoj, a razgovarat ćemo i o sigurnosnim izazovima na jugoistoku Europe" rekao je Krstičević.

Podsjetio je kako se ovog tjedna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Varšavi sastala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, na skupu Inicijative triju mora, kojeg su zajednički organizirali Hrvatska i Poljska, uz potporu SAD-a.

"Sve to skupa s ovom današnjim akcijom (traganje za posmrtnim ostacima američkih pilota u Viškom akvatoriju) je dokaz jednog partnerstva i savezništva koje Republika Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama," kazao je Krstičević.

Tri parametra za odluku o avionima

Odgovarajući na novinarska pitanja glede kupnje vojnih zrakoplova za potrebe OS RH, ministar Krstičević je rekao kako smo u fazi istraživanja "svih mogućih opcija" i tražimo najbolji priuštiv način rješavanja tog pitanja. Osim s SAD-om namjera je razgovarati i s još nekoliko drugih država radi izbora modela koji je za Hrvatsku najbolji, napomenuo je.

"Želimo poslati zahtjev za ponudu prema pet država: Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Južnoj Koreji, Grčkoj i Izraelu. Odlučivat ćemo na temlju tri parametra: prvi je da želimo ugovor između država, to je bitna stvar jer ovo nije posao samo mene kao ministra, nego je posao cijele hrvatske Vlade i države. Drugi parametar je cijena, a treći ključan parametar je gospodarska suradnja, a to znači kako vidamo da je taj projekt investicija, te mogućnost radnih mjesta i zaposlenosti u Hrvatskoj koja je potrebna, tako da želimo povezati sve te parametre", objasnio je Krstičević.

Na upit koliko, s obzirom na financijske mogućnosti, Hrvatska može kupiti zrakoplova i dolaze li u obzir nabavka polovnih zrakoplova, ministar Krstičević je rekao: "Mi mislimo da je to u ovom trenutku 12 zrakoplova."

"Sve dolazi u obzir, a hoćemo li imati polovni ili novi zrakoplov, vidjet ćemo," dodao je. Govoreći o tipovima vojnih zrakoplova koji bi mogli biti nabavljeni, Krstičević je spomenuo "F16" korišteni," "Gripen", a treća je mogućnost južnokorejski zrakoplov.

"Hrvatska država nikada više ne smije doći u situaciju kao '91., kada smo bili razoružani," naglasio je potpredsjednik Vlade, ministar obrane Krstičević.

Istaknuo je i važnost zrakoplovne sposobnosti i za hrvatsku državu i za Hrvatsku vojsku. "Naše završne operacije u Domovinskom ratu koje su donijele mir i slobodu, ne bi mogle biti napravljene bez sinergije u kojoj je bio ogroman doprinos hrvatskih pilota," poručio je Krstičević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene