Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više razloga

Rektor traži vraćanje ćirilice u osnovne škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras tražio je vraćanje ćirilice u osnovne škole, doznaje Jutarnji list.

'Mislim da bi učenje ćirilice trebalo vratiti u škole, kao što bi trebalo glagoljicu ponuditi kao izborni predmet. To su starohrvatska pisma i bilo bi lijepo nanovo ih vidjeti u nastavi', rekao je Damir Boras, zagrebački rektor za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Mjesto Poljica SDSS osudio potez tvrtke Ne stišava se bura oko ćirilice na nadgrobnom spomeniku: "Dugo nisam čula zluradije i nakaradnije tumačenje pravnih normi" Groblje u mjestu Poljica - 3 Jedinstven slučaj Pupovac o uklanjanju nadgrobnog spomenika na ćirilici: "Ima manjak znanja, a višak loših osjećaja"

Davor Dukić, redovni profesor Odsjeka za kroatistiku, Katedre za stariju hrvatsku književnost, navodi dva razloga zbog kojih bi bilo dobro učiti ćirilicu.

'Na ćirilici imamo niz starih tekstova, a poznavanje toga pisma pomaže učenju ruskog jezika. Drugi je razlog to što se u nama susjednim zemljama koriste i ćirilica i latinica, a savladavanjem osnova ćirilice u osnovnoj školi naši bi učenici dobili mogućnost čitanja stručne literature na ćirilici', kaže Dukić.

Slaže se s tezom da danas, da je ćirilica ostala u hrvatskom obrazovnom sustavu, ne bismo u toj mjeri imali teškoća s uvođenjem ćiriličnih ploča u Vukovaru. 'Kada nešto bolje poznajete, manje od toga zazirete', zaključuje Dukić.

Ćirilica i glagoljica stara hrvatska pisma, a Hrvati su bili tropismena nacija i pisali glagoljicom, ćirilicom i latinicom, kažu stručnjaci.

'To nije srpsko pismo, samo su je Srbi zadržali, a Hrvati su se priklonili Zapadu i prihvatili latinicu. Kad bi se u školama otvorila mogućnost njezina učenja, vjerujem da bi bilo onih koji bi se odazvali', Ljilja Vokić, bivša ministrica prosvjete i profesorica hrvatskog jezika.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene