Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orešković za Dnevnik Nove TV

Slučaj Karamarko: Što je najvažnije i kakvo su očitavanje od njega zatražili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, gostovala je u Dnevniku Nove TV. S njom je razgovarala Ivana Brkić Tomljenović.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostovala je u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Tomislav Ramljak - 2 Amber Alert Sustav hitnog obavještavanja o nestalom djetetu u Hrvatskoj ne postoji, struka upozorava: "Zaista pozivam, ne čekajmo tragičnu priču!" Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. Pozvali su Tomislava Karamarka da se o svemu očituje u roku od 15 dana od primitka odluke.

Što je za vas najvažnije u ovom slučaju i kakvo ste očitovanje tražili od gospodina Karamarka?

Za sada nam je bitno utvrditi točne činjenice o tome kada je nastao poslovni odnos između trgovačkog društva u vlasništvu Josipa Petrovića i trgovačkog društva u vlasništvu supruge Tomislava Karamarka. Koji je bio sadržaj poslovnog odnosa, kada je on prestao, da li je eventualno prestao i na koji je način on povezan sa poslovnim odnosom između trgovačkog društva Josipa Petrovića i MOL-a.

Što se tiče očitovanja kojeg očekujemo od dužnosnika, važno je da ono bude detaljno i da sadrži odgovore na sva pitanja koja se dužnosniku postavljaju. Prije svega, tražimo očitovanje na kojim tijelima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz određenih arbitražnih postupaka, tko je bio sudionik tih rasprava, da li je svojim sudionicima pojasnio da postoje određene okolnosti koje ga s Josipom Petrovićem kao lobistom MOL-a povezuju te da li je deklarirao one oklnosti kojima bi na neki način upravljao situacijom potencijalnog sukoba interesa.

Je li Karamarko trebao javnost obavijestiti ranije da njegova supruga posluje s lobistom MOL-a?

I to je jedan od razloga zbog kojih je pokrenut postupak, kako bi se utvrdilo da li je u postupanju dužnosnika došlo do povrede načela djelovanja, stoga će pravorijek o tome donijeti Povjerenstvo konačnom odlukom u ovom postupku.

Do kada se Tomislav Karamarko može izuzimati iz svih odluka oko INE?

I to je jedan od elemenata koje ćemo utvrditi u konačnoj odluci. Mogu samo reći načelno i u kontekstu cijelokupne prakse Povjerenstva u ovom sazivu do sada. Ukoliko postoje pojedine okolnosti iz privatnog života pojedinog dužnosnika koje mogu ugroziti njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili koje mogu ugroziti povjerenje građana u motive donošenja pojedinih odluka, onda trajno dok god obavlja određenu funkciju na kojoj može donositi odluke koje bi mogle biti sporne.

S obzirom na delikatnost slučaja, jeste li si zadali neki rok za odluku?

Rok prije svega ovisi o tome u kojem roku ćemo mi moći prikupiti ono što nam je potrebno za donošenje konačne odluke, ali uvažavajući činjenicu da je ovdje očito i opravdan ineres dužnosnika Tomislava Karamarka da se u ovom slučaju što prije donese odluka, nastojat ćemo da to bude u što je moguće kraćem roku.

U sljedećih mjesec dana?

Moguće je, ali ne mogu tvrditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene