Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Pročitajte zašto je Povjerenstvo pokrenulo postupak za utvrđivanje je li Karamarko u sukobu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

13:16 - Povjerenstvo je na internetu objavilo odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje je li dužnosnik Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa njegove supruge Ane Karamarko s tvrtkom njegova prijatelja Josipa Petrovića.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

'Sukladno članku 39. stavku 3. ZSSI-a poziva se dužnosnik Tomislav Karamarko da u roku od 15 dana od dana primitka ove odluke podnese pisano očitovanje na odluku o pokretanju postupka u kojem će između ostalog pojasniti je li i kada kao član Vlade Republike Hrvatske, ili eventualno na užem kabinetu Vlade Republike Hrvatske odnosno u nekom drugom radnom tijelu putem kojeg se odvija suradnja između članova Vlade Republike Hrvatske sudjelovao u raspravljanju i donošenju odluka o stavovima i politikama Vlade Republike Hrvatske koja se odnose na arbitražne postupke koji se vode između Republike Hrvatske i MOL-a ili općenito na trgovačko društvo INA INDUSTRIJA NAFTE d.d. te je li tom prilikom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću te članovima Vlade Republike Hrvatske deklarirao okolnost da je trgovačko društvo u vlasništvu njegove supruge bilo u poslovnom odnosu s trgovačkim društvom u vlasništvu Josipa Petrovića koje surađuje s MOL-om. Nadalje, poziva se dužnosnik Tomislav Karamarko da u pisanom očitovanju između ostalog pojasni je li i kada unutar tijela političke stranke Hrvatska demokratska zajednica čiji je predsjednik, sudjelovao u raspravljanju i donošenju odluka o stavovima i politikama za koja će se navedena politička stranka zalagati u pitanjima koja se odnose na arbitražne postupke koji se vode između Republike Hrvatske i MOL-a ili općenito na trgovačko društvo INA INDUSTRIJA NAFTE d.d. te je li tom prilikom ostalim sudionicima rasprave deklarirao okolnost da je trgovačko društvo u vlasništvu njegove supruge bilo u poslovnom odnosu s trgovačkim društvom u vlasništvu Josipa Petrovića koje surađuje s MOL-om', stoji među ostalim u obrazloženju.

Cijelo obrazloženje pročitajte OVDJE.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozvalo je prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da u roku od 15 dana podnese pisano očitovanje na odluku kojom je u srijedu pokrenut postupak protiv njega kako bi se utvrdilo je li on u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa tvrtki njegove supruge i prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. Karamarko se 15 dana od primitka odluke treba pismeno očitovati kako bi, uz ostalo pojasnio je li kao član Vlade sudjelovao u raspravljanju ili donošenju odluka o stavovima i politikama Vlade koje se odnose na arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a.

10:49 - Odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedećih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je li taj dužnosnik povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela.

Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i Mola, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o tom slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je član povjerenstva koji vodi predmet Davorin Ivanjek.

Postupak protiv dužnosnika temeljem prijave Povjerenstvo može pokrenuti, dok je temeljem zahtjeva dužnosnika kao i u Karamarkovom slučaju dužno pokrenuti postupak.

Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, a zatim na nekoj od sljedećih sjednica nakon što prouči predmet donosi odluku.

Karamarko je dan uoči sjednice Povjerenstva objavio na Facebooku kako je zahtjev podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti ovaj postupak. 'Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije', napisao je Karamarko.

Zahtjev Povjernestvu Karamarko je podnio pošto je tjednik Nacional nedavno objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Karamarkova supruga izjavila je tada da je ugovor raskinula prije nekoliko mjeseci kada je bilo izvjesno da će Karamarko postati član nove Vlade.

Karamarko se pak povukao iz donošenja odluka oko Mola.

Između Hrvatske i mađarskoga MOL-a se vode dva procesa arbitraže oko upravljačkih prava u Ini.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ranije je najavio kako će njegova stranka u srijedu u Saboru zatražiti da se pokrene postupak opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, kojega proziva da je interes MOL-a stavio ispred interesa Hrvatske.

10:46 - Povjerenstvo je u predviđenom roku objaviolo svoju odluku, teobzanilo da će se pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa Tomislava Karamarka.

10:22 - Povjerenstvo se povuklo na glasovanje, njihovu odluku ćemo znati za 15 minuta. biti će donesena odluka o tome hoće li se pokrenuti postupak za utvrđivanje je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa ili ne?

10:17 - Povjerenstvo bi trebalo utvrditi je li Karamarko na bilo koji način predlagao ili sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka oko INA-e ili o drugim pitanjima za INA-u.

Naime, bitno je utvrditi bi li u budućim arbitražnim postupcima za INA-u ove činjenice mogle dovesti Tomislava Karamarka u sukob interesa, zatim je li Karamarko propustio javno deklarirati povezanost s tim slučajem.

Povjerenstvo je, istaknuto je, zatražilo od Vlade 12.05.2106. podatke oko spornog arbitražnog postupka i odgovor o konkretnim postupcima Tomislava Karamarka u vezi tog slučaja te je li Vladi iznio prirodu odnosa tvrtke njegove supruge Ane Karamarko  s Inom.

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje i od tvrke Drimia u vlasništvu Ane Karamarko kako bi se utvrdilo i za koga je ta tvrtka neposredno vršila poslove. Povjerenstvo će i od Josipa Perkovića zatražiti ugovore između njegove tvrtke i MOL-a te informacije o njegovoj suradnji s tvrtkom Drimia d.o.o.

10:08 - Kako je izvijestila predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, nakon izlaganja o zahtjevu koji je podnesen za pokretanje postupka u predmetu Tomislava Karamarka.

Slučaj Tomislava Karamarka pred Povjerenstvom za sukob interesa

Prva je točka sjednice povjerenstva, zakazane za 10 sati, donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu dužnosnika Tomislava Karamarka, objavilo je Povjerenstvo na svojim internetskim stranicama.

Prema uobičajenoj proceduri Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, pa ako se odluči pokrenuti postupak na nekoj od sljedećih sjednica utvrđuje je li Karamarko povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa.

'Povodom podnesene prijave protiv dužnosnika i povodom zahtjeva samog dužnosnika raspravljat će se u okviru jednog istog postupka radi ekonomičnosti. U srijedu se donosi odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka. Nakon što član Povjerenstva koji je izvjestitelj izloži predmet, ostali članovi mogu po potrebi raspravljati, a nakon toga se glasa o prijedlogu izvjestitelja. Glasovanje je zatvoreno za javnost, a o rezultatu se javnost obavještava neposredno nakon što je odluka donesena. Tijekom dana odluka će biti objavljena na internetskim stranicama Povjerenstva', rekla nam je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Podsjećamo, nakon što su mediji objavili da je Josip Petrović preko svoje tvrtke za usluge i medijske analize u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a najmanje dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu tadašnje Karamarkove partnerice, a sada supruge Ane Šarić, Karamarko se izuzeo iz procesa donošenja odluka vezanim uz Inu i zatražio očitovanje Povjerenstva u tom slučaju.

Predsjednik najjače oporbe stranke SDP-a Zoran Milanović najavio je da će njegova stranka u Hrvatskom saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja Karamarku zbog poslovne povezanosti njegove supruge Ane s lobistom mađarskoga MOL-a Petrovićem, zbog čega je, smatra Milanović, Karamarko sam trebao podnijeti ostavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene