Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Performans na splitskoj Pjaci

Ćurković potrgala zastavu EU: Financirali su gay paradu u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska umjetnica Kristina Ćurković danas se pojavila na splitskom je Prekršajnom sudu jer je u travnju prošle godine sa zgrade Banovine skinula zastavu EU i stavila hrvatsku. Nakon izlaska sa suda danas je otišla i korak dalje.

'Branila sam čast i ugled RH. Nisam trebala biti danas na sudu jer nisam prekršila zakon. Zbog onog što sam napravila u optužnici traže da platim 700 kuna a nisam napravila ništa nego sam štitila ustavno-pravni poredak Hrvatske', kazala je Kristina, a prenosi portal Dalmacija News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nepristojni turisti Počela je sezona povraćanja i uriniranja po Splitu: "Znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste" Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije"

>> Djevojke bacale jaja na HDZ: Dosta je nepravde!

Pred zgradom suda okupilo se 30-ak prosvjednika koji su došli dati podršku Kristini a okupljene su pozvali da se na referendumu o ulasku Hrvatske u EU izjasne - protiv. Nakon ročišta spustili su se na Pjacu gdje je Kristina izvela performans - pokidala je zastavu koja je podsjećala na zastavu EU a unutar kruga europskih zvjezdica nacrtala je zvijezdu petokraku, srp i čekić.

'Iako sam rođena prije 20 godina dobro se sjećam rata i sladoledara u bijelim košuljama sa znakom EU koji su prije 17 godina pili kavu s jugočetnicima dok su naše majke ostajale bez muževa a djeca bez očeva. Danas nas opet pod tom krinkom mira žele uvesti u Uniju, a unija znači jedno - jedinstvo. Podsjeća li vas riječ jedinstvo na nešto?', upitala je Kristina okupljene građane.

Napomenula je kako će Hrvati u EU biti zastupljeni s manje od 1 posto s obzirom na broj stanovnika a građane je pozvala da se na referendumu izjasne protiv ulaska u EU.

'Europska unija je omogućila gay paradu u Splitu, paradu pedera. Oni su to financirali. Istraživala sam Lisabonski sporazum i svaka odredba je iznad Ustava. Kakav je to suverenitet? EU je izjednačena s petokrakom koju je Ivo Josipović nazvao simbolom ljubavi i mira. Pokidat ću ovu fantomsku krpu jer ako može Slovenac pokidati hrvatsku zastavu u Istri i to predstaviti kao svoj umjetnički performans isto pravo imam i ja', zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene