Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za najpotrebitije

Uskoro se otvara Banka hrane: Crveni križ Zagreb poziva na doniranje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Luka Gerlanc/Cropix
Gradsko društvo Crveni križ Zagreb pozvalo je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba putem Banke hrane koja se otvara 1. listopada.

Zagrebački Crveni križ pozvao je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba. 

"Pozivamo donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom", priopćili su u subotu iz Crvenog križa.

Doniranu hranu, kroz svoj distributivno-logistički centar i Banku hrane, koja s radom počinje 1. listopada, raspodjeljivat će ugroženim građanima Zagreba.

Pročitajte i ovo Eksplozija na zapadu Ukrajine Puknuće naftovoda VIDEO Veliki požar u zapadnom dijelu Ukrajine zbog puknuća naftovoda

Ako imaju viškove, građani mogu donirati sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine koje nisu korištene, u Socijalnom dućanu društva Crvenog križa Zagreb, odnosno u Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66.

Ondje Crveni križ Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 m² te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 m², ističe se u priopćenju.

Prikupljanje i distribuciju donacija prehrambenih i higijenskih proizvoda od donatora (tvornica, trgovačkih lanaca i sl.) do Banke hrane Crvenog križa Zagreb, gdje će se skladištiti i dalje raspodjeljivati socijalno ugroženim građanima Zagreba, obavljat će se nabavljenim kombijem Mercedes Benz Sprinter, kombi hladnjačom Fiat Ducato i kamionom MAN. "Investicijom u gospodarska vozila zaokružena je cjelina našeg distributivno-logističkog centra te smo ojačali infrastrukturne kapacitete", naveli su iz Crvenog križa.

Projekt "Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb", financiran je iz fonda EU Next Generation. 

Pročitajte i ovo Ilustracija ljubav iza rešetaka Nakon seks skandala, vojnikinje više neće biti čuvarice u zatvorima

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi.

Viškovi hrane u poljoprivrednom sektoru i proizvodnji hrane mogu nastati zbog niza razloga, poput neispunjavanja specifikacije proizvođača ili kupaca te pogrešaka u proizvodnji i označavanju.

"Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane", ističu iz Crvenog križa i poručuju da je za tvrtke i proizvođače, doniranje hrane oslobođeno od plaćanja PDV-a.

Velika količina viškova hrane nastaje i u domaćinstvima. Na razini Europske unije, čak 53 posto svih viškova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene