Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovao u Dnevniku Nove TV

Ostojić: Do konca godine ćemo uvesti red u svaku kuću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić gostovao je u Dnevniku Nove TV. Komentirao je najnovije rezultate Clean starta koji su pokazali da je upravo u zdravstvu, uz socijalu, najgore stanje.

Je li moguće doslovno zamračiti šest milijardi računa?

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

To je ono što sam govorio prije točno godinu dana. Rekao sam da će dug biti oko šest milijardi, promašio sam 2 posto. Nažalost, nije istina ono što je govorio moj prethodnik, da teče med i mlijeko, da su likvidni. Igrali su se brojkama, produžavali su se rokovi plaćanja.

Što sada?

O tome će nadležne institucije, mislim da će imati posla. Moj prethodnik je očito imao problema s brojkama i nulama.

Je li neminovno uvođenje imovinskog cenzusa u taj osnovni zdravstveni paket? Tko je bogatiji, plaćat će više, siromašniji manje.

Tri su preporuke ove analize. Jedna od njih upravo je informatizacija. Mi smo to napravili u zdravstvenom sustavu i zato smanjili liste čekanja. Sad očekujem da ostale vlade popišu i informatiziraju imovinski cenzus, dohodovni cenzus. Za sada ove godine ostaje isto, a do kraja mandata ćemo zasigurno napokon HZZO izbaciti iz riznice, da postane prava privatna osiguravajuća tvrtka i tad će biti različite police zdravstvenog osiguranja.

>> Nered u državi: 'Nitko nije pokušao spriječiti stvaranje duga'

Znači li to da ćemo dobivati manje usluga za više novca?

Pričekajmo da vidimo što ćemo napraviti s informatizacijom, prvo da očistimo ovaj dio socijalnih davanja.

Što se tiče usluga, zdravstveno će biti više-manje isto za sve građane?

Apsolutno da. Dapače, bit će bolje, jer su liste čekanja smanjene značajno, preko pedeset posto.

Imamo preko 60 bolnica. Uzmimo za primjer trokut Varaždin-Čakovec-Koprivnica, jesu li uistinu na tako malom prostoru potrebne tri kirurgije ili će se nešto morati ukidati?

Potrebne su četiri osnovne djelatnosti, interna, kirurgija, pedijatrija, ginekologija, ali i neke subspecijalnosti. I vjerujte mi, i ravnatelji i župani te tri županije, i dolje Šibensko-kninska, spojili smo Šibenik i Knin, da bi je moj prethodnik razdvojio. Naprosto, regionalizacija, spajanje, funkcionalno spajanje bolnica i gašenje nekih djelatnosti je neminovno u nekim regijama. I pretvaranje istih u bolnice, hospicije, palijativnu skrb, jer starimo. Hrvatska stari, nažalost.

Znači li to da će ove godine neki odjeli u nekim županijskim bolnicama biti spojeni i da će se ljudi liječiti u prvom najbližem središtu?

Ove godine nismo kupili niti jedan CT, niti jedan magnet, a snizili smo, jer smo bolje iskoristili kapacitete svih bolnica, uključivo županijskih, liste čekanja. Čakovec je već dobio sporazum da kupi CT, primjerice. To neće dobiti ni Varaždin ni Koprivnica, a Varaždin će dobiti novi magnet.

Hoće li zdravstvene usluge poskupiti?

Građani Zagreba plaćaju kao građani Rima, Berlina, iz džepa, a ne preko zdravstvenog osiguranja. To moramo promijeniti, to ćemo promijeniti do kraja mandata.

750 tisuća radi u privatnom sektoru, koji praktički moraju financirati zdravstveni sustav za cijelu ostalu Hrvatsku. Je li to uopće održivo?

Za sada je održivo, ali dugoročno zasigurno nije. To je ono što je pitanje svih pitanja, otvaranje novih radnih mjesta, da mi u javnoj službi dijelimo sudbinu realnog sektora.

Koliko dugo još možemo držati ovakav sustav?

To ćete pitati premijera i našeg ministra financija, koji je sjajan ministar. Definitivno ćemo do konca godine dovesti red u svaku kuću. Ovaj sustav do kraja mandata definitivno moramo promijeniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene