Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijena dvorane 'Gradski vrt' iznosit će 420 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Gradsko poglavarstvo izvijestilo je danas da će cijena izgradnje, opremanja i održavanja nastavno-sportske dvorane "Gradski vrt", po modelu kreditnog zaduženja, iznositi 420 milijuna kuna te da je najpovoljniju ponudu na natječaju podnijela jedna osječka tvrtka, čije ime gradski čelnici nisu željeli otkriti.

Gradonačelnik Zlatko Benašić (HSLS) izjavio je na konferenciji za novinare kako je, nakon javnog natječaja koji je raspisalo gradsko poduzeće "Sportski objekti", a na koji su se javile dvije osječke tvrtke, izabrana ponuda jednoga od tih poduzeća u kojoj cijena izgradnje i opremanja dvorane, s PDV-om, iznosi 175 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HSP: Natječaj za izgradnju osječke dvorane nelegalan i neprovediv Slika nije dostupna HSP i HDSSB nastavili nesuglasice oko dvorane

Dogradonačelnik Vladimir Šišljagić (HDSSB) kazao je kako ukupna cijena izgradnje i opremanja te upravljanja i održavanja, na rok od 25 godina, iznosi 420 milijuna kuna, što je za više od 400 milijuna kuna jeftinije od cijene po modelu javno-privatnog partnerstva, koji je Gradsko vijeće odbacilo kao neprihvatljiv. Dodao je kako ta cijena uključuje kamate te uređenje okoliša oko dvorane.

Šišljagić je kazao da su osigurana i kreditna sredstva, ali nije
želio otkriti ni ime tvrtke koja je podnijela najbolju ponudu, kao ni ime banke kreditora, obrazloživši to tvrdnjom da se gradu Osijeku "izvlače problemi i zamjerke tamo i gdje ih nema" te kako ne želi da eventualna objava tih podataka bude problem zbog kojega bi netko mogao zamjeriti provedbu natječaja.

Dogradonačelnik Vladimir Bučević (HSLS) kazao je kako gradska uprava na želi da objava tih podataka bude povod eventualnim žalbama na natječajni postupak.

Pripremljen je prijedlog sporazuma s Vladom RH o sufinanciranju projekta i očekujemo poziv potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za razgovor, a s obzirom na to da poziv još nismo dobili, ovo je prigoda da, kada ne želi doznati iz prve ruke, preko novinske konferencije dozna podatke o ponudi i cijeni dvorane, kazao je Šišljagić.

Dodao je kako na temelju prijašnjih izjava premijera Sanadera i predstavnika Vlade, vjeruje da će ovaj sporazum biti potpisan za nekoliko dana jer su, kako drži, sada otklonjene sve zapreke. Rekao je i kako grad Osijek, čak i ako Vlada odbije sufinancirati gradnju dvorane, može podići cjelokupan iznos kredita, a da zaduženost proračuna ne prelazi zakonsku razinu od 20 posto.

"Ne sumnjamo da je Vlada spremna za ovakav model, jer vjerujemo da je model, koji je 400 milijuna kuna jeftiniji, varijanta koja mora biti zanimljiva i Vladi", zaključio je gradonačelnik Benašić.

Zamoljen da komentira medijske napise po kojima će ga policija zbog izjava o različitim cijenama koštanja gradnje dvorane i sprječavanju pljačke od pola milijarde kuna, navodno pozvati na obavijesni razgovor, Šišljagić je kazao kako će se odazvati razgovoru kada ga budu pozvali, dodavši da ga ne bi začudilo kada bi ga pozvali kao okrivljenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene