Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika očekivanja

Centar za energetske investicije: Spremno je 2 milijarde kuna projekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među prioritetima Vlade u ostatku godine su investicije. Na početklu mandata posebno su naglašavane one s područja energetike. Zbog njih je čak osnovan i posve novi centar za energetske investicije.

Sada su ponovno raspisali natječaje vrijedne 90 milijuna kuna - za pravne i financijske savjetnike.

Pročitajte i ovo Otvorena dionica brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca Nakon tri godine izgradnje Nakon tri godine otvorena važna obilaznica: Butković najavio nove projekte Split - 23 Obljetnica članstva Jesmo li mogli bolje? Hrvatska je 10 godina u EU-u, koliko smo novca privukli, vole li nas investitori i što to neki ipak rade bolje od nas

Zbog natječaja za kupnju luksuznih limuzina s kožnim i grijanim sjedalima svi su doznali za njih. Oni su Centar za energetske investicije. No što im je zapravo posao?

'Mi nismo spavali od travnja, obišli smo sve županije velike gradove i oko 7 milijardi kuna projekata smo proroštali i ono što je sada spremno je oko 2 milijarde kuna projekata', kaže Dragan Marčinko, predsjednik uprave CEI-a

Tvrdi, imaju prve rezultate. Riječ je uglavnom o obnovama škola, bolnica i sličnih objekata. 'Energetska obnova imamo spremno 8 ugovora za potpisivanje u petak očekujemo potpisivanje prvog ugovora za školu u Varaždinu', tvrdi Marčinko.

>>Vlada predstavila projekte koji će pokrenuti investicijski ciklus

No to je kap u moru. A najveći projekti su im oni nasljeđeni od bivše vlasti. 'Od velikih kapitalnih proijekata to je plom C i LNG terminal koji su nam prioritet imaju neku dinamiku ali oni su krenuli od nule', kaže.

'Za izvođenje, ja dolazim iz realnog sektora i industrije najmanje vremena treba za izgradnju najviše se vremena troši na papire i mi sada trošimo to vrijeme', tvrdi predsjednik uprave CEI-a.

A planiraju potrošiti i znatan novac. Iza njih je još jedan natječaj koji izaziva polemike. Traže pravne i ekonomske stručnjake za usluge konzultacija vrijedne 90 milijuna kuna.

'Idete graditi kuću, hoćete sami projektirat,i nadzirati, hoćete sami kupovati zemljište ili ćete ipak angažirati nekoga za ove velike projekte koje govorim? U Hrvatskoj nema velikih iskustava', kaže Marčinko.

Konzultanti su uvjet za projekte u slijedećih 8 godina vrijedne 120 milijardi kuna. Oko 15 milijardi godišnje. 'Mi ne trošimo novac koji nije zarađen svi natječaji su okvirni to nije potrošeni novac već samo pretpostavke da kad sutra krenete raditi imate sve spremno'. kaže marčinko.

Račune polažu Radimiru Čačiću na čiju su inicijativu i osnovani. Veliki rezultati zasada su samo njihove želje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene