Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglički val

ČEKANJE NA ODLAZAK IZ TOVARNIKA: 'Izbjeglicama je najvažnije da se ne razdvoje od svojih obitelji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku daleko je veći nego je sustav procjenjivao da će biti u prvom valu.

Zbog velikog broja izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku, a svakome se nastoji pružiti pomoć, zalihe Crvenog križa jutros su bile pri kraju. Ubrzo su aktivirane su hrvatske robne rezerve. 'Ljudi nisu gladni', napominje Katarina Zorić iz Crvenog križa koja se nalazi na terenu u Tovarniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strože mjere Slovenija će na granici s Hrvatskom postaviti ogradu? Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

'Robne zalihe su dostatne. Ima dovoljno za nekoliko tjedana. Ako bude nedostajalo nabavit ćemo, ali neće jer nije falilo ni u Gunji', rekao je potpredsjednik Vlade Ivan Vrdoljak.

Na kolodvoru oko 2.000 ljudi: 'Ovo je preraslo u ozbiljan problem'

"Robnim zalihama dostavili smo specifikaciju potreba i oni će ubrzati potrebne procedure kako bi potrebni artikli što prije stigli na teren", rekao je Markt.

Najavio je da će tijekom dana HCK definirati popis 10 proizvoda koji su u ovom trenutku najpotrebniji izbjeglicama i pozvati građane da ih doniraju prema svojim mogućnostima.

'U tu svrhu otvorit ćemo vrata svih društava Crvenog križa diljem Hrvatske, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za te će donacije otvoriti i sabirni centar na Zagrebačkom velesajmu', kazao je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Izbjeglice u Tovarniku čekaju sljedeći vlak i važno im je da se ne razdvoje od članova obitelji s kojima putuju.

Podsjetimo, u Hrvatsku je od jučer ušlo oko 6.000 izbjeglica. Jučer i tijekom noći su autobusima i vlakom prevoženi prema prihvatnim centrima u središnjoj Hrvatskoj gdje će odlučivati žele li ostati u našoj zemlji ili ići dalje i tko od njih ima pravo na međunarodnu zaštitu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene