Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javni ovršitelji zadovoljni

Čeka nas milijunski udar na proračun? 'Krivi su Milanović i Miljenić!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudom varaždinskog suda javnim ovršiteljima priznato je pravo na naknadu štete od RH koja je nastala zbog ukidanja javnoovršiteljske dužnosti.

Varaždinski Županijski sud donio je drugostupanjsku presudu u parnici javnog ovršitelja Marka Lapaine protiv Republike Hrvatske radi naknade štete. Riječ je o prvoj pravomoćnoj presudi u parnicama javnih ovršitelja za naknadu štete protiv RH

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..." Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

Presudom su javnim ovršiteljima pravomoćno priznata legitimna očekivanja da će 01.01.2012. početi raditi kao javni ovršitelji. Također, presuda je javnim ovršiteljima priznala pravo 'na naknadu od Republike Hrvatske cjelokupne neimovinske i imovinske štete koja je javnim ovršiteljima nastala uslijed prvo dvije odgode početka rada, te potom i ukidanja hrvatske javnoovršiteljske službe'.

'Presuda od 16.01.2014. je presedan i nakon nje i javni ovršitelji koji to još dosad nisu učinili mogu odmah pokrenuti parnice radi naknade štete protiv RH koje će u konačnici rezultirati milijunskim odštetama na teret Državnog proračuna, za što će biti najviše odgovorni premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić - dvije osobe koje su imale najvažniju ulogu u obje odgode početka rada i potom ukidanju hrvatske javnoovršiteljske službe', stoji u priopćenju Vedrana Vidmara, predsjednika Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

Država mora isplatiti 18.000 kuna zadovoljštine svakom od 71 ovršitelja

Vidmar smatra i da 'budući su odgode početka rada i ukidanje hrvatske javnoovršiteljske službe obavljene s izravnom namjerom, RH će se, nakon isplate naknade štete javnim ovršiteljima, moći regresno naplatiti od hrvatskih političara čijim je angažmanom javnim ovršiteljima nastala šteta, a to su ponajprije hrvatski premijer i ministar pravosuđa'.

'Donošenje zakona ne može se izjednačiti sa štetnom radnjom'

U tužbi za naknadu štete varaždinski javni ovršitelj Lapaine naveo je kako je zbog ukidanja instituta javnih ovršitelja ostao bez mogućnosti obavljanja tog posla za koji je ostvario sve pretpostavke. Također, napustio je svoj odvjetnički posao.

Inače, država se odgovornosti za štetu protivila, a DORH je naglašavao da se donošenje zakona ne može izjednačavati sa štetnom radnjom. Ipak, prvostupanjski sud međupresudom je utvrdio krivnju države. Državno odvjetništvo na odluku se žalilo uz tvrdnju da štetna radnja nije napravljena, kao i da je zakonodavac imao ustavnu ovlast institu javnih ovršitelja zamijeniti institutom sudskih ovršitelja. Argumentaciju državnog odvjeništva varaždinski Županijski sud nije prihvatio, te je potvrdio međupresudu koja je dosenesna u korist javnog ovršitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene