Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije

Imate viška 100 kuna? Evo kako ulagati u fondove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svatko može ulagati u fondove, već i od 100 kuna. Koje vrste fondova postoje i kako ulagati u kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Ulagati u fondove možete početi već od 100 kuna što je velika prednost kod ulaganja, a ono što je iznimno važno je lakoća kupnje i prodaje. Ništa u životu nije 100 posto sigurno i uvijek je potrebna umjerenost u svakom ulaganju, kao i to da ste upoznati sa statutom fonda i svim ostalim pravima i obvezama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije BORBA S DUGOVIMA Razmišljate o gotovinskom nenamjenskom kreditu? Ovi vam savjeti mogu pomoći Slika nije dostupna Kolumna Dijane Vladislavić Razmišljate o stambenom kreditu? Ovo morate znati!

TROŠKOVI I NAKNADE: Ovisne su i zavise od fonda do fonda. Kod nekih fondova naknade znaju biti značajne te se oduzimaju u trenutku kupnje ili prodaje od iznosa kojeg kupujemo ili prodajemo.

O ovome razmislite prije samog ulaganja:

1. Koliki je vremenski period Vama prihvatljiv za investiranje?
2. Kakav je Vaš karakter (je li vam je važnija sigurnost i umjeren rast imovine ili ste skloniji većim prinosima)
3. Koji Vam je cilj investiranja?
4. Uvijek provjerite koliki su troškovi prije nego počnete ulagati u određeni fond

Vaši ciljevi mogu biti različiti - od štednje za mirovinu, do štednje za školovanje djece.

Vrste fondova u koje možete ulagati:
Dionički
Mješoviti fondovi
Obveznički fondovi
Novčani fondovi
Dobrovoljni mirovinski fondovi
Obveznički mirovinski fondovi
Specijalni fondovi

Prednost ulaganja u fondove: možete ulagati manje količine novca, jednostavnost ulaganja, uvijek možete pratiti svoje investiranje, vaš novac tada je uložen u više različitih vrijednosnih papira.

Nedostaci ulaganja u fondove: vrijednost fonda može pasti pa s time možete izgubiti novac, nemate kontrolu nad ulaganjima fonda i tu je i trošak ulaznih i izlaznih naknada ukoliko fond istu naplaćuje za upravljanje.

Rizičniji fondovi (dionički i mješoviti ) imaju veću mogućnost ostvarivanja višeg prinosa, a fondovi koji ulažu u vrijednosnice s nižim rizikom u pravilu na dulji rok ostvaruju manje prinose no zato Vam nude više sigurnosti.

Ako se odlučite za ovakvu vrstu ulaganja, provjerite sve što Vas zanima i koji su uvjeti Fonda za koji ste se odlučili, držite se unaprijed zacrtanog vremenskog roka ulaganja jer za sve je potrebno vrijeme.

Napomena: Vrlo je važno da prilikom ulaganja u fondove se odlučite na trajanje ulaganja, bitno je izjednačiti količinu rizika sa trajanjem ulaganja, time povećavate ostvarenje potencijalno više dobiti, ali s druge strane gledano ne smanjujete opasnost od gubitka, ako se odlučite za ulaganje do godinu dana odaberite sigurnije i stabilnije investicijske fondove.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene