Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije

BORBA S DUGOVIMA Razmišljate o gotovinskom nenamjenskom kreditu? Ovi vam savjeti mogu pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O čemu je vačno voditi računa ukoliko želite podignuti gotovinski nenamjenski kredit u kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Kada je kredit u pitanju svi se pitamo DA ili NE?! Takva vrsta odluke vrlo je teška jer o njoj ovisi naša financijska slika u budućnosti. Za velik broj građana kredit je nemoguća misija, razlozi su mala i nedovoljna primanja ili nezaposlenost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije Kako možete djetetu osigurati budućnost? Slika nije dostupna Čarobnica za financije Što djeca trebaju znati kada je u pitanju novac

U trenutku iznenadnih troškova većina, pored možda već postojećih kreditnih zaduženja, poseže za dopuštenim prekoračenjima i karticama. Ovisno o Vašim primanjima, kao i potrebom zadovoljavanja svih uvjeta da biste mogli dobiti kredit, jedan od rješenja je upravo gotovinski nenamjenski kredit.

Ako smo pred samim rubom i smatramo da možda izlaz trenutno ne postoji jer smo se zadužili preko tri plaće u minusu, iskoristili sve kartice i jedino što nas izvlači je podizanje gotovine s raznih kreditnih kartica za čije podizanje gotovine plaćamo i naknadu - znak je da trebamo stati.

'ČAROBNICA ZA FINANCIJE' - OVDJE PROČITAJTE SVE KOLUMNE

SAVJET: Obratite se najbližoj financijskoj instituciji preko koje primate plaću i kroz razgovor sa savjetnicima, pokušajte iznijeti sve svoje poteškoće, kao i trenutne troškove života koji vas očekuju, pa i eventualan nepredviđeni trošak. Gotovinskim nenamjenskim kreditom imate mogućnost, ako ste kreditno sposobni, sva svoja dugovanja svesti u jedno zaduženje. Na taj ćete način prilagoditi mjesečno zaduženje svojim primanjima i pokušati krenuti ispočetka.

OBRATITE PAŽNJU: Danas na financijskom tržištu imate široke mogućnosti kada ste u potrebi upravo za ovakvom vrstom kredita bez namjene. Iznos te rok navedenog zavisi o financijskoj instituciji u kojoj ste odlučili realizirati navedeni kredit.

Ono što je važno prilikom prikupljanja informacija o kreditu koji Vas interesira je da odaberete kredit koji Vam odgovara ne nužno po kamatnoj stopi već po načinu obračuna kamate i valuti u kojoj isti želite realizirati. Ponekad nas ponese ono povoljnije, što napominjem da možda dugoročno, jeftino ne znači i sigurno. Dakle, gotovinski kredit će Vam poslužiti ako trebate gotov novac za nepredviđen trošak ili jednostavno želite postojeće obveze svesti u jednu.

Instrumenti osiguranja kod nenamjenskih kredita su:

1. Mjenice, zadužnice, suglasnost o zapljeni plaće
2. Jamci, sudužnici
3. Osiguranje kredita kod osiguravatelja
4. Hipoteka na nekretninama (uglavnom za veće iznose kredita)
5. Polica osiguranja života
6. Depozit
7. Udjeli u fondovima

Da biste mogli realizirati ovakvu vrstu kredita nužno je potrebno da ste kreditno sposobni, a jedni od uobičajenih uvjeta su: stalna mjesečna primanja, urednost u poslovanju prema ostalim financijskim institucijama. Iznos kredita koji ćete eventualno moći dobiti ovisan je o visini potencijalnog anuiteta (rate), neopterećenih mjesečnih primanja, odnosno dijela od plaće koji preostaje kao slobodan dio kada ste obveze podmirili po svim kreditima.
Iznosi kredita kao i rok na koji možete podići kredit ovisi o financijskoj instituciji u kojoj podižete kredit. Početan iznos može biti od 10.000,00 kn pa do 220.00,00 kn, a rok od 36 mj. do 180 mj. Kamatne stope na kredite ovise također o uvjetima financijske institucije.

Prije ulaska u kredit obratite pažnju na ovo:
- Realno procijenite vlastite mogućnosti i potrebe
- Analizirajte ponude u svim financijskim institucijama
- Informirate se koliko će vas kredit u konačnici koštati

Bitno je da za početak, procijeniti svoje financijske izglede i izračunate koliki iznos možete odvajati mjesečno i koliko dugo. Sami za sebe možete razraditi dobru. Naravno, ne možemo sve predvidjeti, ali smo svi svjesni nekih rizika koji prate recesijsko doba.

Trebamo se ravnati po situaciji koja nas trenutno okružuje i ne smijemo se dovesti na prosjački štap ratom kredita koju možda nismo u mogućnosti plaćati, a istu smo odabrali radi kraćeg vremenskog razdoblja otplate. Još uvijek u pojedinim institucijama imate pravo prijevremene otplate kredita ili uvećanih uplata po istom za koji nemate naknadu ako se odlučite na jednu od dvije ponuđene radnje.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene