Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP nudi mnogo toga

SPREMNI NA SVE 'Ako treba radikalnije, onda ćemo to s MOST-om'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lider koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović, nakon javne ponude MOST-u za suradnjom, u ponedjeljak je bio bez izjava, ali s porukom kako se intenzivno radi na prikupljanju mandata potrebnih za sastavljanje Vlade.

'Ovdje na Iblerovom trgu bio je prvi čovjek MOST-a, Božo Petrov, zajedno s Dragom Prgometom. Ali nisu bili na sastanku u SDP-u. Razgovori traju. Zoran Milanović je svjestan da je ovo za njega i njegovu koaliciju trenutak 'biti ili ne biti'. Sigurno žele ostati na vlasti i spremni su mnogo toga ponuditi MOST-u za njihovih 19 mandata. Čak se spominje da su im spremni ponuditi i mjesto potpredsjednika Vlade i neka ministarska mjesta zato što smatraju da mogu zajedno provoditi reforme, ali da to mogu samo kao ravnopravni partneri koji preuzimaju odgovornost, dakle, ulaskom u Vladu', izvijestila je reporterka Tatjana Krajač u Dnevniku Nove TV.

Zbog MOST-a mijenjaju poruke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brza reakcija NAKON PRVOG PISMA MOST odgovorio Milanoviću Slika nije dostupna O stipi petrini MOST: 'Neki se žele vratiti, ali prvo tražimo javnu ispriku'

Zoran Milanović je u nedjelju navečer poslao jasnu poruku MOST-u, političkoj opciji bez koje nitko ne može sastaviti Vladu.

'Sada vidimo da se pojavila politička snaga MOST, a ne samo MOST koji želi reforme i pozivam ih da to učinimo zajedno', riječi su Zorana Milanovića koje je izrekao u obraćanju javnosti u nedjelju navečer.

U Vrhu SDP-a i dan nakon izbora tvrde kako žele MOST u Vladi kao ravnopravnog partnera.

'Mislim da je važnije da Hrvatska dobije vladu u kojoj će participirati i MOST, a to znači i obavljati funkcije i preuzeti odgovornost za sve ove reforme', rekao je Branko Grčić, član predsjedništva SDP-a.

SDP i partneri već nude ministarstva MOST-u: 'Zaslužuju to, ne samo jedno'

Decentralizacija se od sinoć nametnula kao glavna tema. SDP ju je obećao pa od nje u posljednje četiri godine zapravo odustao. A sada zbog MOST-a mijenjaju poruke.

'Kad je recesija, decentralizacija može biti kontraproduktivna. Sad je pravo vrijeme za novu fazu i lako ćemo se dogovoriti, kao i broj općina, jer smo mi najavili spajanje nekih. Ako treba radikalnije, onda ćemo to s MOST-om', tvrdi Branko Grčić.

SDP ima potporu HNS-a za sve vrste dogovora s MOST-om.

'Prije svega se MOST treba odlučiti. Ako misle da s HDZ-om mogu u reforme onda, brate mili, njih se odrekao i njihov institut koji im je kao pisao program', rekao je Ranko Ostojić, član predsjedništva SDP-a.

'Ne treba slaviti prije vremena, otvarati šampanjce i jesti torte. Treba se racionalno dogovarati i naći zajedničke točke i raditi za boljitak Hrvatske', izjavila je Vesna Pusić, predsjednica HNS-a.

SDP i partneri uvjeravaju kako su njihove startne pozicije za prikupljanje većine bolje.

'Trebalo je ipak čekati jutro. Izjednačeni smo, u maloj prednosti smo, jer je IDS javno s nama. Tu su i manjinski zastupnici koji idu s nama', komentirao je Branko Grčić, član predsjedništva SDP-a.

Biografija Bože Petrova: Mladi psihijatar koji je nakon 16 godina 'srušio' Jamba

Koalicija Hrvatska raste osvojila je 56 mandata. Pribrajaju si tri IDS-ova, ali i 7 manjinskih. Tako već svojoj koaliciji zbrajaju 66 mandata u Saboru. No, bez MOST-a većine nema.

'Most nezavisnih lista nije klasična stranka već skupina individualaca, i zato danas od svih SDP-ovaca s kojima sam razgovarala dolazi poruka da moraju ostati jedinstveni, da se ne smiju rasipati ni sada kada se pregovara, a tek kasnije uđu li s njima u Vladu. Poruka je - moraju ostati jedinstveni jer jedino tako će biti čvrst i pouzdan partner', izvijestila je Tatjana Krajač.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene