Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška

Braniteljske udruge: Zabrinuti smo Glavaševim zdravstvenim stanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske izjavili su u petak da nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka, Branimir Glavaš, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu i štrajka glađu, nije zaslužio ovakav tretman sudova te su izrazili zabrinutost njegovim zdravstvenim stanjem, kojeg smatraju alarmantnim.

Predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncetracijskih logora (HDLSKL) Damir Buljević na konferenciji za novinare u Osijeku je ocijenio da Ustavni sud već predugo kalkulira u donošenju odluke o ustavnoj tužbe, kojom su Glavaševi odvjetnici tražili da mu se omogući obrana sa slobode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaje 'Glavaš je odlučan i umrijeti u zatvoru' Slika nije dostupna Osmi dan štrajka glađu Branimir Glavaš će početi uzimati vodu

Buljević je naglasio da bi se, ako sud uskoro ne bude reagirao, mogla dogoditi tragedija.

Kazao je kako je Glavaš "simbol otpora grada Osijeka" u Domovinskom ratu, a da se branitelji, kao njegovi suborci, pribojavaju da bi, nakon 16 dana štrajka glađu, Glavaš mogao završiti kao Đuro Brodarac, za koga su također svojedobno tražili puštanje iz istražnog zatvora, ali je Brodarac u zatvoru umro.

'Glavaš je odlučan i umrijeti u zatvoru'

Buljević je zato pozvao Ustavni sud da se Glavašu zbog njegovog zdravstvenog stanje što hitnije omogući obrana sa slobode, a Glavaša pozvao da prekine štrajk glađu, kojeg je počeo nakon pritvaranja, 5. ožujka.

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić rekao je kako je Glavaš razočaran odlukom Vrhovnog suda RH, da mu se odredi istražni zatvor, posebice jer bi, da je nastavio izdržavati kaznu u Mostaru, jučer odslužio dvije trećine zatvorske kazne, i stekao uvjete za puštanje na slobodu.

Smatra kako je odluka Vrhovnog suda "presedan" i "nedviđena blamaža", jer je, kako kaže, Glavašu ponovno određen istražni zatvor nakon što je u zatvoru već proveo pet godina, dva mjeseca i dva dana.

Predstavnik Hrvatskog časničkog zbora (HČZ) Marko Leko rekao je kako je Ustavni sud, pri ukidanju pravomoćne presude Glavašu, utvrdio nepravilnosti koje su bitno utjecale na kazneni postupak te upitao priželjkuje li netko od političkih i pravosudnih struktura da Glavašu dođe kraj.

Branimiru Glavašu je Vrhovni sud početko ožujka odredio istražni zatvor jer je zaključio da je po Zakonu o kaznenom postupku takva mjera obvezna za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Odluka je, naime, donesena nakon žalbe tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. veljače, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo navodeći da je - nakon što je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora - na snazi nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda od 10 godina zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku.

Saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić je 10. ožujka izvijestio da su dan ranije predane dvije ustavne tužbe kojima se traži puštanje Branimira Glavaša iz istražnog zatvora te izrazio nadu da će Ustavni sud postupiti u razumnim rokovima s obzirom na Glavaševo zdravstveno stanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene