Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procesuiranje ratnih zločina

Brammertz i tužitelji na Brijunima, slijedi dogovor o ratnim zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalna dvodnevna konferencija državnih tužitelja o procesuiranju ratnih zločina počela je danas na Brijunima.

Na skupu koji će biti zatvoren za javnost očekuje se dogovor između državnih odvjetništava oko otklanjanja administrativnih prepreka što bi omogućilo efikasnije obavljanje posla. Na skup je stigao i glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Pročitajte i ovo Brijuni nesreća u Nacionalnom parku Detalji tragedije na Brijunima: Umrlo dijete (2), svjedoci potreseni - "Trudna majka krenula je za njim, otac se bacao i vrištao..." Brijuni, ilustracija Očevid u tijeku Šok na Brijunima: Radnik NP-a automobilom naletio na dijete (2), bez svijesti je prevezeno u bolnicu

>> Brammertz: Srbija nije učinila dovoljno

'To je jako dobra prilika da podijelimo dobra i loša iskustva. Vidjeli smo u protekloj godini da još postoji opasnost od vođenja paralelnih istraga i da još uvijek povremeno postoji problem komunikacije između pravnih institucija zemalja u regiji', rekao je Brammertz.

'Ovo je prilika da iza zatvorenih vrata raspravimo ove, ali i druge probleme. Uvjeren sam da bez rješavanja zločina iz prošlosti nije moguće govoriti o pomirbi', dodao je.

Cilj konferencije je razmjena podataka u slučaju oko ratnih zločina. 'Osnovna tema će biti ratni zločini, suradnja na regionalnom nivou i naravno postizanje što boljih rezultata u otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina', rekao je Zdravko Knežević, glavni federalni tužilac u Federalnog tužilaštva BiH.

Brammertz: Bez uhićenja Mladića i Hadžića bit će teško nastaviti

Regionalna suradnja za sve sudionike, ističu, jednako je važna. 'Suradnja po meni je uspješna, međutim ona može biti uspješnija. Vi to znate, ali mislim poslije ove konferencije da će se suradnja dići na mnogo veću razinu', rekao je Milorad Barašin, glavni tužitelj BiH.

Iza zatvorenih vrata, tužitelji će dva dana razmjenjivati podatke, pokušati postići dogovore i ukloniti prepreke. Pomirba bi se mogla odužiti. 'Svi govore o pomirbi i važno je gledati naprijed, ali za to će trebati nekoliko godina. Bez uhićenja dva glavna bjegunca Mladića i Hadžića bit će teško nastaviti', rekao je Brammertz. Večeras stiže i hrvatski domaćin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. A konkretni zaključci bit će otkriveni po završetku konferencije, u petak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene